IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радан Кънев: Ще предложим цялостна стратегия за еволюция на пенсионния модел

Трябва ни разумен модел с 30-годишна перспектива, който да гарантира по-добри пенсии, каза той

10:53 | 06.01.15 г. 24
Радан Кънев: Ще предложим цялостна стратегия за еволюция на пенсионния модел

Поели сме ангажимент до края на март да предложим цялостна стратегия за еволюция на пенсионния модел, така че да се реши проблемът с дефицита в Националния осигурителен институт днес и да се намери решение за поколения напред. Това каза съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев пред bTV.

Кънев не пожела да влезе в детайлите на отделни предложения, които РБ ще предложи по време на предстоящите дискусии на четиристранно ниво, но посочи, че са необходими много анализи, компромиси и експертни оценки, както и оценка на въздействието на реформата за различни периоди.

По думите му всякакви изолирани мерки като предложената в последните дни на 2014 година възможност за избор за прехвърляне на частните партиди към НОИ не могат да бъдат определяни като реформа.

Той заяви, че е възможно да има лични партиди в НОИ, но уточни, че по-важният въпрос е възможно ли е да се постигне съгласие между експерти, политици, общественици, работодатели и синдикати, за да се предложи един разумен модел с 30-годишна перспектива, който да гарантира по-добри пенсии и повече сигурност за днешните пенсионери и за тези след 30 години. Кънев изрази надежда, че това е възможно, но не става с едностранен натиск.

"Сигурно е, че през 2015 година трябва да бъдат започнати някои важни промени, защото ако не бъдат стартирани още в първата година от управлението, после това трудно може да стане", каза той.

Спорните поправки в пенсионното осигуряване бяха приети изненадващо след среща на правителството и синдикатите в неделен следобед, две седмици преди Коледа. Беше дадена възможност за свобода на избор на пенсионен фонд за родените след 1959 година и за навлизащите на пазара на труда от 2015 година, като се предвижда изборът да става еднократно.

В дните преди празниците беше договорено въпросните текстове от закона за ДОО да влязат в сила през следващите три месеца. Това стана след като от Реформаторския блок остро възразиха срещу предложението. Бе постигнато съгласие поправката да остане „на изчакване”, докато се премисли, редактира и постигне съгласие.

Всичко по темата за пенсионната реформа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Симпатизирам им малко на тия смешници само дето гея Радан Кънев като лидер там ме отвращава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 3
data
преди 9 години
просто трябва да се облекчат регулациите като начало за фирми до 5-10 човека . След това държавата или трябва да се ангажира в изкупуването на продукцията на дребните земеделци или да създаде предпоставки да не ги крадат непрестанно прекупвачите . Не е чак толкова сложно нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Насърчаването на дребното предприемачество е като тинейджърския секс. Всички говорят за него и никой не знае какво е :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 9 години
п.п. И сегашния модел не е лош стига държавата (политиците) да не го торпилират непрестанно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 9 години
решение има но не знам дали на някой му пука и иска да го вземе 1.Преструктуриране на цялата икономика и насърчаване на дребното предприемачество и земеделие . Колко то и да не ми харесва Живков беше измислил нещо такова със задължителното изкупуване на земеделската продукция от частните стопани . Идеята е хората да бъдат мотивирани да работят максимално дълго за себе си 2.Силна подкрепа за здравеопазването за да може горното да е възможно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
data
преди 9 години
забравил си да добавиш : 4.Всички настоящи пенсионери да се удавят в морето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 1
крас
преди 9 години
РЕФОРМА В ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА ОЗНАЧАВА:1/ Премахване на солидарния принцип и налагането на партидни сметки за всяко лице.2/ Отчисляване от заплатите на държавните служители на здравнто и ПЕНСИОННО осигуряване. Към момента вноските на тази 800 хилядна армия от държавни хрантутници се плаща от БЮДЖЕТА! Защо българския данъкоплатец трябва да плаща нещо което полицаи, военни, съдии прокурори и други канцеларски мишки ТРЯБВА ДА ПЛАЩЯТ!В РЕЗУЛТАТ ОТ ТАЗИ ПЕРВЕРЗИЯ ТЕЗИ КОИТО НЕ ВНАСЯТ ПЕНСИОННИ ВНОСКИ ПОЛЗВАТ СЪБРАНИТЕ В НОИ СРЕДСТВА, А ЗА ПЧЕЛИЧКИТЕ КОИТО ТРУПАТ В СМЕТКАТА НА ИНСТИТУТА ПЕНСИОНИРАНЕТО СЕ ПРЕВРЪЩА В МИРАЖ!3/ Отделяне на ПЕНСИОННОТО от СОЦИАЛНОТО осигуряване които ползват една и съща сметка.СТИГА С ПАРИТЕ НИ ЗА ПЕНСИИ СМЕ ХРАНИЛИ МУРГАВЕЛКВЦИ РАЗМНОЖАВАЩИ СЕ КАТО ***, ИЛИ ТРУДОУСТРОЕНИ МЛАДИ ПЕНСИОНЕРИ ПАК ОТ СЪЩИЯ ЕТНОС!Ако тези неща не се променят ДАРИТЕЛСКАТА КАМПАНИЯ наречена пенсионно осигуряване няма да мотивира българите да внасят пари в НОИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 11
misanthrope
преди 9 години
Току що ми хрумна и още един вариант - да дадем под наем част от територията си (Имам идеи и коя, но няма да кажа за да не се засегнат хора от там) на .. Китай, Индия, Индонезия, Виетнам, Дубай, .. мое си изберем например за 200 години. Ако договорим добре условията, ще може да се живее от това и то не само пенсионерите :)След 200 год ще с я приберем обратно ( ако още ни има)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 15
misanthrope
преди 9 години
И за да бъда по конкретен, 3 варианта1) Изнасяне на работата в държава с положителен прираст и оставяне на добавената стойност тук. (Трудно, предвид че добавената стойност при нас е предимно на база на работа т.е. изнесем ли работата заминава и стойността)2) Докарване на хора от държави с положителен прираст - реализируемо но отново, следва да им намерим работа а и да управляваме тяхното интегриране в нашето общество, както и да приемем, че искаме или не те ще променят обществото ни, по начин, който на мнозина няма да се хареса3) Да отменим пенсиите. Пенсия само минимална ЗА ВСИЧКИ, колкото за физическо оцеляване и социална програма, осигуряваща на възрастните хора възможност да работят подходяща за тях работа, която обаче все пак генерира някаква стойност и им позволява да живеят прилично и да се чувстват полезни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
+++Радане, по-добре си трай по въпроса, че се излагаш и губиш доверие.Нищо не можеш да предпожиш, защото проблемът не е финансов а демографски и решението му респективно не може да стане с местене на пари от ляво на дясно а с други мерки, касаещи реорганизация на цялото общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още