IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радан Кънев: Ще предложим цялостна стратегия за еволюция на пенсионния модел

Трябва ни разумен модел с 30-годишна перспектива, който да гарантира по-добри пенсии, каза той

10:53 | 06.01.15 г. 24
Радан Кънев: Ще предложим цялостна стратегия за еволюция на пенсионния модел

Поели сме ангажимент до края на март да предложим цялостна стратегия за еволюция на пенсионния модел, така че да се реши проблемът с дефицита в Националния осигурителен институт днес и да се намери решение за поколения напред. Това каза съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев пред bTV.

Кънев не пожела да влезе в детайлите на отделни предложения, които РБ ще предложи по време на предстоящите дискусии на четиристранно ниво, но посочи, че са необходими много анализи, компромиси и експертни оценки, както и оценка на въздействието на реформата за различни периоди.

По думите му всякакви изолирани мерки като предложената в последните дни на 2014 година възможност за избор за прехвърляне на частните партиди към НОИ не могат да бъдат определяни като реформа.

Той заяви, че е възможно да има лични партиди в НОИ, но уточни, че по-важният въпрос е възможно ли е да се постигне съгласие между експерти, политици, общественици, работодатели и синдикати, за да се предложи един разумен модел с 30-годишна перспектива, който да гарантира по-добри пенсии и повече сигурност за днешните пенсионери и за тези след 30 години. Кънев изрази надежда, че това е възможно, но не става с едностранен натиск.

"Сигурно е, че през 2015 година трябва да бъдат започнати някои важни промени, защото ако не бъдат стартирани още в първата година от управлението, после това трудно може да стане", каза той.

Спорните поправки в пенсионното осигуряване бяха приети изненадващо след среща на правителството и синдикатите в неделен следобед, две седмици преди Коледа. Беше дадена възможност за свобода на избор на пенсионен фонд за родените след 1959 година и за навлизащите на пазара на труда от 2015 година, като се предвижда изборът да става еднократно.

В дните преди празниците беше договорено въпросните текстове от закона за ДОО да влязат в сила през следващите три месеца. Това стана след като от Реформаторския блок остро възразиха срещу предложението. Бе постигнато съгласие поправката да остане „на изчакване”, докато се премисли, редактира и постигне съгласие.

Всичко по темата за пенсионната реформа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 22 rate down comment 3
Fair
преди 9 години
Дали другаря КУнев има дори бегла представа как стой въпроса с демографията в така наречената ни държава и как ще изглежда след 30 години!? Кой например ще работи ТОГАВА за да вземат днешните бели хора пенсии. Щото само с вилнееща толерастия и геноцит спрямо градивната част от населението не става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 21
mnz
преди 9 години
Поправките се приеха съвсем нормално преди Коледа, нищо изненадващо нямаше. Изненадващото беше, че на РБ им трябваха няколко дена за да узреят за новите идеи, опитваха се да мислят и да се пънат, вместо да следват духа на коалиционното управление в което участват. Като са се хванали на хорото да слушат Бойко и Горанов какво казват и да не се пънат да мислят. Ако много се пънат, варианти други има бол, ето ДПС са готови веднага да дадат своята подкрепа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 4
ivanrog
преди 9 години
Радане, ако на теб ти остават 30 години до пенсия, на влизащите сега им остават много повече! А ако добавим и глупостта, че променяте модела в движение е още по-стряскащо! Едни военни и полицаи не можете да ги накарате да се пенсионират по-късно, защото било промяна на договора, но може няколко милиона да ни лъжете, така ли? Седнете всичките там във вашата псевдокоалиция, защото вече на нищо не прилича, се разберете и гледайте и поне с БСП да се разберете за модела, защото за всички вас са гласували по-малко от колкото са работещите в момента, а нас искате да лъжете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още