IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистър на банковите сметки предлага Горанов

Правителството не се е отказало да кандидатства в Европейския банков съюз, заяви финансовият министър

15:12 | 20.02.15 г. 39
Регистър на банковите сметки предлага Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов ще предложи законодателни промени за създаването на централизиран регистър в БНБ на банковите сметки на всеки български гражданин. Регистърът ще показва кой в кои банки има сметки, както и техния брой без размера на сумите по тях, каза Горанов в рамките на парламентарния контрол.

Той поясни, че банковите сметки веднага ще стават известни на всички органи. И допълни, че регистърът ще бъде по аналогия на националния кредитен регистър.

Досега НАП не е получила информация за банкови сметки на българи в швейцарски банки, каза още Горанов в отговор на питане на независимия депутат Велизар Енчев. 

Правителството и Министерството на финансите не са се отказали от кандидатстване в Единния надзорен механизъм. Това е приоритет на управлението и е записано в правителствената програма, каза финансовият министър в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов за възможната дата за присъединяването на страната ни към Европейския банков съюз.

Горанов подчерта, че вече е установено сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) и има редица процедури, през които следва да се премине. За определяне на срока за влизане в механизма следва да се вземе под внимание независима оценка на финансовото състояние на банките у нас, която ще бъде направена от независими оценители, посочи Горанов. Той заяви и че присъединяването е многостранен процес с установени от ЕС правила. Има и процедури, които са ясно разписани от ЕЦБ.

Сътрудничеството започва след гаранции, че БНБ ще спазва всички искания и че ще дава информация за кредитните институции с оглед на оценката им. За това пък е необходимо и приемането на съответното национално законодателство, заяви финансовият министър. Предстои и МФ да отчете ползите от присъединяването след всички тези процедури.

Правителството има воля за присъединяване към Европейския банков съюз и вярваме, че това ще повиши доверието на гражданите във финансовата система и ще доведе до по-голямата й стабилност, категоричен бе Горанов.

Той посочи още, че е готов да предостави логото "Република България" на всеки, който се бори с контрабандата.

„Държавата е срещу контрабандата. Който иска да помогне с рекламен бюджет, ще го брандираме“, заяви министърът в отговор на въпрос на депутата от Патриотичния фронт Христиан Митев за националната кампания срещу контрабандата, организирана от "Булгартабак Холдинг" в партньорство с Министерството на финансите и Агенция "Митници".

Имаме 400 данъчни склада и ако всеки от тях реши да прави със свои средства рекламна кампания срещу контрабандата, ще получи логото на страната, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 48 rate down comment 3
Pivoley
преди 9 години
Да бе. То щото, ако се направи такъв регистър, тези дето имат да крият нещо ще си държат парите в БГ банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 48 rate down comment 0
bloom
преди 9 години
Абе вие изобщо четете ли статиите, под които коментирате. Кредитен регистър в България отдавна има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 49 rate down comment 5
Kaoru
преди 9 години
След като изтраяха стотина дни без да вършат глупости, герберите отново се активизираха с тази разлика, че този мандат поне за момента глупостите не ги предлага "деригента". :D Имат развитие в стратегическо отношение - малко, но забележимо. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 15
korker
преди 9 години
Създаването на кредитен регистър е добра идея. Важно е обаче как ще бъде организиран той и кой ще има достъп до него. В смисъл, достъпът следва да е ограничен до НАП (за да следи прането на пари и укриването на доходи), банките (за причличането на нови клиенти и рекламни цели), ДАНС, НСИ, и другите държавни служби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 43 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Е да де, ама деветнаесе човека виждат :DВажното е да ги изловиме сичките дето имат пари, ако че не е ясно как :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 55 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
"Той посочи още, че е готов да предостави логото "Република България" на всеки, който се бори с контрабандата."Да не е твое че ще го предоставиш бе, душо ***?И изобщо, да наречеш "Република България" "лого" е.... уекичко цинично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 49 rate down comment 8
bloom
преди 9 години
Глупости. За какво и е на държавата да знае кой колко сметки има? Освен това, регистърът няма да съдържа информация за сумите по сметките (и слава Богу). За да се разбере дали е стабилна банковата система нема нужда държавата да знае конкретно баба ти Пена има ли дебитна карта или не. А прилика с кредитния регистър никаква не виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 52 rate down comment 17
misanthrope
преди 9 години
Тоя е пълен с идеи като **** с витамини.Как беше бай Радое..на всеки балкон - микрофон:)Полицейското котило с управление с дипломи от ВИПОНД само такива ги ражда - червеи, регистрации....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 54 rate down comment 41
Radoslava
преди 9 години
Идеята е много добра, да се направи регистър на банковите сметки. Така от една страна ще може да се следи по-лесно за недеклариране на доходи и така ще се намали дела на сивата икономика. От друга страна, така ще се знае по-добре и колко е стабилна банковата система и кой колко ще има да получава при евентуален проблем с някоя банка. От трета страна е нормално да има подобен регистър, така както има кредитен регистър.Браво на г-н Горанов, че застава зад тази добра идея и дано скоро да има реализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още