IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отделя 100 млн. лева за експортно застраховане

Средствата ще се използват за застраховане за сметка на държавата срещу експортни рискове

16:37 | 15.04.15 г.
Кабинетът отделя 100 млн. лева за експортно застраховане

Кабинетът отделя 100 млн. лева за експортно застраховане през тази година, стана ясно от решение на Министерския съвет, взето по време на днешното заседание.

Така брутният застрахователен капацитет за дейността на Българската агенция за експортно застраховане по Закона за експортното застраховане ще бъде в размер на 851,3 млн. лева, съобщават от правителствената пресслужба.

След намаляването му с прогнозния размер на презастраховани кредитни лимити от 255,4 млн. лева, нетният застрахователен капацитет на Агенцията за тази година се определя на приблизително 596 млн. лева.

Те ще се използват за застраховане и презастраховане за сметка на държавата срещу експортни рискове, свързани с производство и износ на български стоки и услуги или с реализирането на българските инвестиции в чужбина.

От Министерския съвет дават и данни за развитието на експортното застраховане през 2014 година. Тогава са били застраховани кредитни лимити на стойност 289,4 млн. лева, като част от тях преминават и в 2015 година. През 2013 година стойността им е била 425,9 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още