IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще гарантира студентски кредити за 50 млн. лв. през 2016 г.

Кабинетът одобри 10 национални програми за развитие на средното образование за 2015 г.

16:13 | 29.04.15 г.
Държавата ще гарантира студентски кредити за 50 млн. лв. през 2016 г.

Държавните гаранции, които могат да се издават през 2016 г. по Закона за кредитиране на студенти и докторанти, са в размер до 50 млн. лв., реши правителството на днешното си заседание. Средствата ще бъдат планирани в закона за държавния бюджет за следващата година, съобщи пресцентърът на кабинета.

Основна цел на програмата за студентско кредитиране, която започна през 2010 г., е създаването на условия за свободно развитие на висшето образование, както и за достъп до висше образование чрез споделяне на финансовите отговорности между потребителите и държавата, се казва в съобщението.

Министърът на образованието и науката подписва от името на правителството споразумения за издаване на държавна гаранция с банки, сключили типов договор с МОН за кредитиране на студенти и докторанти.

С друго решение Министерският съвет одобри 10 национални програми за развитие на средното образование за 2015 г. - за оптимизация на училищната мрежа с  бюджет е 19,8 млн. лв., за  външното оценяване в края на IV и на VІІ клас с бюджет 4,4 млн. лв., за изучаването на български зад граница с бюджет е 1 млн. лв., за модернизиране на професионалното образование, за което са предвидени 3 млн. лв.

Сред одобрените програми са тези за целодневното обучение с бюджет 2,06 млн. лв., за контрол върху отсъствията на учениците с бюджет до 3 млн. лв., за  допълнителни часове за ученици според потребностите им с бюджет 3,2 млн. лв., за развитие на педагогическите кадри с бюджет 480 хил. лв.

Тази година тръгва нова програма „Създаване на достъпна архитектурна среда”, която има за цел да се създадат подходящи условия за интегрирано обучение на деца и ученици с увреждания и специални образователни потребности.

Общият брой на тази група деца и ученици през учебната 2014/2015 г. е 12 644. Бюджетът на програмата е 1 млн. лв. Със средствата ще се изгражда подходяща инфраструктура за достъп, рампи, подемници, асансьори и санитарни възли.

Компютърната техника в училищата ще се обновява по програмата „ИКТ в училище“, бюджетът е 7,5 млн. лв.

На днешното си заседание правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 312 720 лв. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от общинските и държавните училища през 2015 г., финансирани от министерствата на младежта и спорта и на културата.

Програмата, приета от правителството през февруари, предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на учениците, заели призови класирания на конкурси, олимпиади и състезания с доказан висок критерий при излъчване на победителите, чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв. и едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно. За тази цел в централния бюджет за 2015 г. са предвидени 1,8 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още