IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активите на пенсионните фондове бележат най-голям ръст за последните 4 години

В края на първото тримесечие общите активи на финансовата система възлизат на 138,2% от БВП

20:31 | 16.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Активите на пенсионните фондове бележат най-голям ръст за последните 4 години

През първото тримесечие на 2015 г. пенсионните фондове регистрират най-голямото абсолютно и относително тримесечно нарастване на активите си за последните 4 години. Това отчита Българска народна банка (БНБ) в своето тримесечно издание „Банките в България“, в което разглежда и взаимосвързаността на финансовата система.

Експозицията на пенсионните фондове към банките отбелязва спад във второ поредно тримесечие и към края март достига 815 млн. лв. Това е и най-ниската стойност на експозицията от второто тримесечие на 2009 г. досега, посочват от централната банка.

През първите три месеца на годината активите на пенсионните фондове нарастват със 7,9% на тримесечна база, или с 649 млн. лв., до 8,8 млрд. лв. Основен принос за тази динамика има секторът на универсалните пенсионни фондове, където броят на осигурените лица възлиза на 3,44 млн., или 80,1% от всички осигурени лица в системата на допълнителното пенсионно осигуряване, отчита БНБ.

Като цяло през периода активите на финансовата система нарастват с 1,7 млрд. лв. и достигат до 114,3 млрд. лв. БНБ отдава увеличението в по-голяма степен на растежа на активите на банковия сектор. Спрямо 31 декември 2014 г. активите на банковия сектор се увеличават с 1 млрд. лв., или с 1,2%, до 86,1 млрд. лв.

Тенденцията от предходните тримесечия към плавно увеличение на активите на небанковия финансов сектор се запазва. В края на март 2015 г. те възлизат на 28,2 млрд. лв., което представлява нарастване със 700 млн. лв., или  2,5%, на тримесечна база. Вследствие на това делът на активите на небанковия финансов сектор към тези на финансовата система достига 24,6% при 75,4% за банковия.

Делът на активите на финансовата система спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) се повишава с 1,1 процентни пункта до 138,2% в края на март 2015 г.

Темпът на нарастване на активите на финансовата система е по-висок от този на БВП, което определя и увеличението на коефициента активи/БВП както при банковия, така и при небанковия финансов сектор съответно до 104,1% и 34%. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
15%
преди 8 години
Много хубава и ползотворна статия, но не се вижда ясно структурата на активите предвид много нюанси на зеления цвят в графиките. Дали е възможно да се коригира с различни цветове? То може и аз да имам проблем със зрението, но все пак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още