IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН отне лиценза на „Пенсионно- осигурително дружество Утре“ АД*

Решението на регулатора съвпадало с намеренията на собствениците да се откажат от стартиране на дейността на дружеството

15:47 | 21.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН отне лиценза на „Пенсионно- осигурително дружество Утре“ АД*

Пенсионните дружества намаляват с едно и на пазара отново ще оперират девет. Това се случва, след като Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на „Пенсионноосигурително дружество Утре“ АД. Решението е взето на заседанието на финансовия регулатор, проведено на 20 август.

КФН отнема издадената пенсионна лицензия на „ПОД Утре“ на основание чл. 122е, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване, според която издадената пенсионна лицензия се отнема, ако дружеството не започне да извършва дейността, за която е лицензирано, в 6-месечен срок от получаването ѝ.

Решението на КФН за отнемане на лиценза съвпада с намеренията на собствениците да се откажат от стартиране на дейността на дружеството, се казва в становище на  „ПОД Утре“ АД, изпратено до медиите.

„Неясното бъдеще на осигурителната система, неколкократното отлагане на мултифондовете и промените в таксите за пенсионните фондове, влезли в сила през този месец, са причините акционерите да преосмислят стартирането на дейност за пенсионната компания“, заявяват от компанията.

Според мениджърите ѝ новоприетите законови поправки увеличават рисковете пред нови компании, които биха искали да предлагат тази услуга. Замразената вноска за допълнителна пенсия (запазване на 5% вместо увеличение до 7% от 2017-та година) допълнително оказвала натиск върху ефективността на бизнес модела на дружеството и възможността то да предлага по-добри услуги на осигурените лица.

„Първоначалната идея за стартирането на „ПОД Утре“ АД е била да се създаде бутиков фонд за служителите и клиентите на компанията основател „Изи Асет Мениджмънт“, но наново пропадналата идея за въвеждане на различни рискови профили на пенсионните фондове  ограничават възможностите за индивидуални пенсионни решения. Компанията винаги се е стремяла да предлага най-точното решение на всеки един от своите Клиенти, съобразено с личните им възможности и потребности. Ограничената гъвкавост на пенсионните компании не позволява натрупания опит да бъде пренесен и в осигуряването за пенсия“, се казва още в становището.

Пропомняме, че регулаторният орган връчи лиценза на „ПОД Утре“ на 25 юли 2014 г. От тогава мина дори една година, но за този период компанията явно така и не е започнала да управлява пенсионни фондове. Според информация в сайта на дружеството то е учредено и вписано в Търговския регистър на 19.08.2014 г.

КФН включва финансовите показатели на дружеството към общите резултати на пенсионните фондове едва през четвъртото тримесечие на 2014 г. Това се вижда от годишните данни за представянето на пенсионните компании в отчетните форми на регулатора.

Така ПОД Утре бе регистрирано с активи за 5,036 млн. лв., общи приходи за 5 хил. лв., които са изцяло формирани благодарение на управлението на собствени средства, и общи разходи за 258 хил. лв., като изпраща 2014 г. със загуба в размер на 252 хил. лв. 94% от активите са парични средства (2,744 млн. лв., 1 млн. лв. от които стоят на 3-месечен срочен депозит в Юробанк България) и финансови активи (2 млн. лв.).

Към 30 юни 2015 г. - датата, към която са последните актуални данни за дейността на пенсионните фондове, ПОД Утре увеличава загубата до 321 хил. лв. заради нарасналите общи разходи до 327 хил. лв. През първото полугодие приходите са за 6 хил. лв. За шест месеца активите намаляват с 10,5% до 4,508 млн. лв.

От Търговския регисър става ясно, че дружеството е основано с минималния по закон изискуем собствен капитал в размер на 5 млн. лв. Капиталът е разпределен в 50 хил. обикновени поименни безналични акции с номинална стойност 100 лв. всяка. 49 999 акции от капитала на „ПОД Утре“ АД притежава „Изи Асет Медниджмънт“ АД, а 1 акция притежава Станимир Светославов Василев, който е изпълнителен директор на компанията, занимаваща се с бързи кредити, и по-известна с наименованието Easy Credit.

Главният изпълнителен директор на пенсионната компания е Кирил Крумов Михайлов, а Станимир Василев, заедно с Неделчо Йорданов Спасов, са членове на съвета на директорите. Адресът на управление е гр. София 1324, ж. к. Люлин 7, бул. „Джавахарлал Неру“ № 28, АТЦ „Силвър център“, ет. 2 офис 40-46.

Намеренията на „ПОД Утре“ АД бяха за създаване на универсален пенсионен фонд с наименование Универсален пенсионен фонд „УТРЕ“ и на фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване с наименование Доброволен пенсионен фонд „УТРЕ“.

Сред основните цели на компанията за 2015 г. бяха и добро позициониране на фондовете, осигуряване на добро качество на услугите, разкриване на регионални структури в България и привличане и изграждане на взаимоотношения със стратегически партньори, става ясно от годишния одитиран финансов отчет. От него е видно, че към 31 декември 2014 г. работят 12 служители.

Според КСО след отнемане на пенсионната лицензия пенсионноосигурителното дружество не може да сключва нови договори и да предлага нови условия за допълнително пенсионно осигуряване, както и да изменя условията, включително срока и размера на вноските по сключени осигурителни договори, ако има такива. КФН следва да изпрати съобщение за отнемане на пенсионната лицензия до Агенцията по вписванията.

*Актуализирано в 16,39 със становището на дружеството!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още