IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма спешна нужда да бъде изискан заемът от Фонда за гарантиране на влоговете

Кабинетът отпусна до 2 млрд. лева за Фонда заради фалиралата КТБ

13:59 | 03.02.16 г.
Няма спешна нужда да бъде изискан заемът от Фонда за гарантиране на влоговете

Правителството няма спешна ликвидна нужда в момента, за да настоява пред Фонда за гарантиране на влоговете в банките за бързо връщане на заема на държавата, съобщи след края на заседанието на Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов.

Заемът в размер на до 2 млрд. лева за срок от 5 години и половина беше одобрен в края на 2014 година за изплащане на гарантираните влогове във фалиралата КТБ.

По-рано днес кабинетът одобри проект на Гаранционно споразумение между България и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на държавна гаранция за заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките като основа за водене на преговори.

Министърът на финансите е упълномощен да проведе преговорите и да подпише Споразумението при условие за последваща ратификация. Заемът в размер на 300 милиона евро, който ще бъде предоставен от ЕБВР, ще попълни резервите на Фонда.

Нямаме спешна нужда от възстановяване на заема от страна на Фонда към правителството, но след като реализираме окончателно операцията, може да преценим дали да изискаме от Фонда възстановяване на ресурсите към правителството или да останат като ликвиден буфер във фонда, обясни министърът.

На въпрос кога финансовото министерство планира емисия облигации на чуждестранните пазари, Горанов отговори лаконично: "Когато е най-подходящият момент“, но уточни, че вероятно става дума за няколко месеца.

Развитието на казуса с КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още