IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

Има разминаване между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри, твърди Мика Зайкова

08:44 | 05.02.16 г. 72
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

Структурният дефицит в икономиката неизбежно ще доведе до по-високи данъци. Това коментираха в "Денят ON AIR" финансовите експерти Любомир Дацов и Мика Зайкова.

Дефицит под 3% както на касова, така и на начислена основа показват окончателните данни за изпълнението на държавния бюджет към края на 2015 г.

По думите на Дацов предварителните прогнози на правителството се оправдаха заради икономическия растеж и по-голямата заетост. 

Според Зайкова обаче пазарната икономика има структурен проблем, изразен в разминаването между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри.

„В България има 279 хил. безработни и 100 хил. работни места за хора с висока работна квалификация", обясни тя.

2/3 от икономическия растеж в страната са формирани от износа, а другата 1/3 идва от еврофондовете, където се ползва и неквалифицирана работна ръка, посочи от своя страна Дацов.

По думите му лошото в случая е, че тези показатели предполагат да няма дефицит, което е въпрос на политическо решение. "Такъв икономически растеж и такова състояние на заетостта биха изравнили балансите в бюджета на държавно ниво", поясни финансистът.

„При структурен дефицит от 2,5% имаме съществен проблем. При тази ситуация ще трябва или да оптимизираме държавните разходи с тези 2,5 %, или да вдигнем данъците. По-скоро няма да бъдат оптимизирани разходите и ще станем свидетели на постоянен натиск за увеличаване на данъчната система“, поясни още той.

Експертите коментираха и темата за новия закон за обществените поръчки, който депутатите гласуваха във вторник.

„Законът за публичните финанси отваря врати за харчене на пари. Премахва се ограничението за таван на дефицита. Досега се допускаше да се надвишава тавана само при реформи с осезателен фискален резултат. Сега структурният дефицит може да се нарушава при инвестиционни проекти, които в дългосрочен план щели да дадат положителен ефект. Преди никой не смееше да си помисли, че ще се стигне до дълг от 60%, а вече се говори за процедура, ако надвишим дълга", заключи по темата Мика Зайкова.

Вижте видеото в сайта на Bulgaria On AIR!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 8 години
Днес имаше една статия за това че сме дали да ни пазят чужди изтребители . Та ако държавата ( населението) трябва да осигури публичната услуга - защита на въздушното пространство кой ще я плаща ? Въртим , сучем един що годен изтрибител независимо от производителя е около 40-50 млн долара без въоръжението . Нужни са според радев 14 самолета - само самолетите са 600 млн. усд с въоръжението около 1 млрд усд . Кой ще ги плати ? Предишното поколение намерило начин да ги плати а това що хленчи ?Същото се отнася за почти цялата публична инфраструктура в Бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 4 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Държавата ни е уголемено копие на средната етажна собственост - последно ремонтирана преди 30-40 години.. тук там закърпена луксозно.. хора с апартамени за много много пари спрямо доходите ни.. се стискат за 10-20 лева на месец.. колкото по-голям собственик.. толкова повече се стиска и не дава. Държавата се разпада... всъщност сегашният "растеж" реално го постигаме като ядем от парите за поддръжка. Все едно земеделеца, да яде от семето за посев.. нещо такова правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Ами не е така - дод, ддс са национални данъци, а детските градини са общински. такса смет - е за сметоизвозване, не е за почистване на улиците. С какви пари се почиства от сняг? за канализацията - изграждането и с трува милиони, поддържането и също - независимо дали консумираш или не вода. Т.е. почти нищо не плащаш за нея когато си плащаш водата. Същото е и с ел. ток - и там плащаш само консумираната ел. енергия.. макар, че енергийните дружества постоянно си поддържат трасетата, за да имаш ти ток когато си поискаш. Добре, че беше лошият социализъм който да ни подари енергийната инфраструктура, че ако сега трябваше да я строим.. щяхме още да бъдем на газови лампи. Същото се отнася и за пътищата.. реално в момента едвам едвам поддържаме всичко - държавата ни прилича на сегашните блокове - разпадащи се.. щото нямали пари хората/нищо че живеят в апартамени за стотици хиляди левове/.. та нямали пари да си платят за чистачка 5 лева.. и да и боядисат на 10 години общите части веднъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 8 години
какво щяхме да пишем ? :) Бедна ти е фантазията :) Ама Ореха обра негативите на ония пoсерко Станишев . за да моце да стане лОлем шеф . Жертваха всичко заради мaлоумника Станишев и онищожиха може би най-добрия специалист по бюджет и финанси в Бг .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Добре де, ама какво щяхте да пишете под статията, ако вместо Баце пишеше Ореха?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Човека правилно ти казва, Орешарски се провали заради #Кой, а както е тръгнало, Бойко ще се провали заради #ПакТой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Хубаво де, ама не ми беше това въпроса:) АКО Ореха беше казал-искам да вдигна данъците(а той знае и може) какви щяха да са коментарите тук:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Сега, ясно е че има трансфери от бюджета и към здравна каса и към пенсии и към общините, а не бива да е така. Това по никакъв начин не променя факта, че имотния данък няма почти никакво отношение към темата, нито факта, че разходите растат, защото баце и Делян точат, за което се взема още дълг и е предпоставка за вдигане на данъците. (именно не се дължи на трансфера а на плащания по евро.. строителство на евро наши фирми)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ново стоителство, краен квартал на София, 100 квадрата 3 стаи, цена на пазара около 80 000 евро според мен.Улиците - не с данък МПС а с пътен данък. За детската градина си плащам такса. За канализацията си има компонента в сметката за водаЗа почистване си имам такса "смет" и пак е мръсно.За училище, остатъка от детската градина и др, подобни плаща, ДОД, ДДС, акциз на бензина и на бирата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 13
mick
преди 8 години
Ако плащаш данък 120 лева за апартамент.. изобщо не е обикновен тоя апартамент особено ако е основно жилище и данъкът е наполовина. Този твой "обикновен" апартамент е много голям и много скъп.Обикновено 50 лева е данъкът за жилище оценено сега на 100 хил. лева. За да е 120... Та да се върнем до въпроса - с какви пари общината трябва да поддържа улиците? С данък МПС? ами ако нямаш кола.. не ти ли трябва улица пред блока? Ами училище? ами детски градини? с какви пари? ами канализацията? ами осветявавенето, почистването?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още