IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

Има разминаване между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри, твърди Мика Зайкова

08:44 | 05.02.16 г. 72
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

Структурният дефицит в икономиката неизбежно ще доведе до по-високи данъци. Това коментираха в "Денят ON AIR" финансовите експерти Любомир Дацов и Мика Зайкова.

Дефицит под 3% както на касова, така и на начислена основа показват окончателните данни за изпълнението на държавния бюджет към края на 2015 г.

По думите на Дацов предварителните прогнози на правителството се оправдаха заради икономическия растеж и по-голямата заетост. 

Според Зайкова обаче пазарната икономика има структурен проблем, изразен в разминаването между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри.

„В България има 279 хил. безработни и 100 хил. работни места за хора с висока работна квалификация", обясни тя.

2/3 от икономическия растеж в страната са формирани от износа, а другата 1/3 идва от еврофондовете, където се ползва и неквалифицирана работна ръка, посочи от своя страна Дацов.

По думите му лошото в случая е, че тези показатели предполагат да няма дефицит, което е въпрос на политическо решение. "Такъв икономически растеж и такова състояние на заетостта биха изравнили балансите в бюджета на държавно ниво", поясни финансистът.

„При структурен дефицит от 2,5% имаме съществен проблем. При тази ситуация ще трябва или да оптимизираме държавните разходи с тези 2,5 %, или да вдигнем данъците. По-скоро няма да бъдат оптимизирани разходите и ще станем свидетели на постоянен натиск за увеличаване на данъчната система“, поясни още той.

Експертите коментираха и темата за новия закон за обществените поръчки, който депутатите гласуваха във вторник.

„Законът за публичните финанси отваря врати за харчене на пари. Премахва се ограничението за таван на дефицита. Досега се допускаше да се надвишава тавана само при реформи с осезателен фискален резултат. Сега структурният дефицит може да се нарушава при инвестиционни проекти, които в дългосрочен план щели да дадат положителен ефект. Преди никой не смееше да си помисли, че ще се стигне до дълг от 60%, а вече се говори за процедура, ако надвишим дълга", заключи по темата Мика Зайкова.

Вижте видеото в сайта на Bulgaria On AIR!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 7 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Г-н Лилов каза(след 60мин.) ,че мин. на финансите може 4 последователни години да променя параметрите(приходи,разходи,дефицит) на бюджета без съгласието на Нар.събрание - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=8922после каза ,че всякакви държ.структури(общини,фирми) може да поемат дълг без да информират министерството на финансите което означава ,че си измиват ръцете при фалит на общини и държ.фирми и фондове включ. и пенсионните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 8 години
:) дефакто рентиерския доход не е обложен защото голяма част от него се крие . По принцип данъка върху доходите от наем най-вероятно е не рентабилен за бюджета . Много по нормално ще е да се премине от облагане на дохода в облагане на източника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 13 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Банките, до които могат да се докопат направо ги разграбват целите. Справка КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Точно така една от целите на банковата олигархия е сигурният държ.дълг да се увеличи макар ,че външният ни дълг е колкото БВП и затова в коментар 11 пиша ,че бюд.дефицит и въобще взимането на дълг е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ защото 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 Тоест започва се с осветляване на икономиката и спиране на кражбите през бюджета и после отмяна на плоският данък и семейно облагане коментирал съм под статията през фейсбука(Атанас Шалапатов) - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4838524 , и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Какво става когато в един блок всички колективно спрат да си плащат - разходите по общите части? Мизерия.. това става. Може и сакатлък - ако асансьорът например не го поддържат и падне с някой вътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 8 години
Трябва да се раздели въпроса на две : 1.За нивото на облагане на не производствения капитал в Бг 2.За структурата на дефицитите в централния бюджет Просто в малките общини няма скъпи имоти който да се обложат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Рентиерският доход и сега е обложен. Въпросът е, че данък имоти е символичен и реално заради това нямат общините пари да си поддържат улиците, и всички други дейности. А това са неща които винаги трябва да се правят - независимо, дали човек отдава под наем или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Тогава държавата няма да има нужда да субсидира толкова много общините. Т.е. в централният бюджет ще останат доста пари. Да не говорим, че и общините ще имат пари да си кърпят улиците. Общините ще дават и работа повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Целта на Новият световен ред е народа да е задлъжнял и снася редовно големи яйца (чрез данъчната администрация на международния банково-корпоративен елит). Дългът в България е много малък все още (сравнен с този на развитите) та това ни чака: много нови държавни заеми и нови по-високи данъци (за изплащането на които ще бъде затегната данъчната хватка). :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Не се разбра с кое не си съгласен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още