IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

Има разминаване между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри, твърди Мика Зайкова

08:44 | 05.02.16 г. 72
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

Структурният дефицит в икономиката неизбежно ще доведе до по-високи данъци. Това коментираха в "Денят ON AIR" финансовите експерти Любомир Дацов и Мика Зайкова.

Дефицит под 3% както на касова, така и на начислена основа показват окончателните данни за изпълнението на държавния бюджет към края на 2015 г.

По думите на Дацов предварителните прогнози на правителството се оправдаха заради икономическия растеж и по-голямата заетост. 

Според Зайкова обаче пазарната икономика има структурен проблем, изразен в разминаването между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри.

„В България има 279 хил. безработни и 100 хил. работни места за хора с висока работна квалификация", обясни тя.

2/3 от икономическия растеж в страната са формирани от износа, а другата 1/3 идва от еврофондовете, където се ползва и неквалифицирана работна ръка, посочи от своя страна Дацов.

По думите му лошото в случая е, че тези показатели предполагат да няма дефицит, което е въпрос на политическо решение. "Такъв икономически растеж и такова състояние на заетостта биха изравнили балансите в бюджета на държавно ниво", поясни финансистът.

„При структурен дефицит от 2,5% имаме съществен проблем. При тази ситуация ще трябва или да оптимизираме държавните разходи с тези 2,5 %, или да вдигнем данъците. По-скоро няма да бъдат оптимизирани разходите и ще станем свидетели на постоянен натиск за увеличаване на данъчната система“, поясни още той.

Експертите коментираха и темата за новия закон за обществените поръчки, който депутатите гласуваха във вторник.

„Законът за публичните финанси отваря врати за харчене на пари. Премахва се ограничението за таван на дефицита. Досега се допускаше да се надвишава тавана само при реформи с осезателен фискален резултат. Сега структурният дефицит може да се нарушава при инвестиционни проекти, които в дългосрочен план щели да дадат положителен ефект. Преди никой не смееше да си помисли, че ще се стигне до дълг от 60%, а вече се говори за процедура, ако надвишим дълга", заключи по темата Мика Зайкова.

Вижте видеото в сайта на Bulgaria On AIR!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 8 години
Ореха се провали знаеш защо :) - не и заради финансите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 8 години
Погледни колко вътрешни промени има годишно в един бюджет и после пиши кое за какво се ползва . Има доста информация и за държавния бюджет и за местните такива . А относно данъците - има един премет "теория на данъка" вижда се че няма идея за кво става дума , но пък за сметка на това си доста смел в изказванията си по данъчни въпроси . Както повечето хора в бг разбира се :)п.п. Относно Дацов ( моите уважение, винаги го слушам с интерес )- основна част от дефицита се дължи не на извършването на публични услуги над планираното а , на авансови разплащания по евро-проекти от държавния бюджет .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 20 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Къде го чукаш, къде се пука - от данъци и бюджетен дефицит, на нивото на публичните услуги и емиграциятаАбе човек, данъците, осигуровките, тасите, винетките са различни неща, както и бюджетния дефицит, парите за социални услуги и т.н.Статията подчертава, че баце харчи повече отколкото може да си позволи и въпреки че приходите му растат, разходите му растат още по-бързо и за това се взема държавен дълг, в резултат на което ще трабва или да се вдигнат данъците, за да платим масрафа на обръчите на Баце и Делян, или да вървим бавно към гръцки сценарий
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 9 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
а бе...много ми е интересно, ако Ореха беше предложил да се вдигнат данъците как щеше да изглежда диалога под такава публикация:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Трябва да започнем със факта - ''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752Казано кратко и ясно ако за физич.оцеляване на един човек у нас трябват 300лв.(според НСИ макар ,че е малко) и 4-членно семейство получава под 1200лв. месечно държавата му дава ваучери за енергия и купони за храна както в САЩ за над 50-те милиона американци - http://***.bgonair.bg/economy/2015-05-25/debatat-za-minimalnata-rabotna-zaplata-v-sasht,и трябва да има референдум ,че държавата ще поема тези задължения до три деца за да не се превърне раждането в бизнес.България е подписала харта на ООН(член 25) - http://***.ohchr.org/en/udhr/pages/Language.aspx?LangID=blgСУВЕРЕНА КАЗВА кой ще кара влака и как
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
не казах това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Щом казваш че са елементарни, освен да ти повярвам. Можеби наистина от имотния данък се плащат пътищата или пък имотния данък е основен за приходите в хазната... знам ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
ОК, съгласих се че рентата не се облага. И да я обложим, едва ли ще потече от данък върху рентата точно мед и масло в хазната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
СУВЕРЕНА(ГРАЖДАНИТЕ) ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ФАКТИТЕ и затова пиша за да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество което да следи и контролира политиците да вземат правилните мерки За България съм коментирал под статията през фейсбука(Атанас Шалапатов) - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4838524 тоест преди малко го написах защото някой го беше изтрил Темата е много голяма и съм обяснил основните неща започвайки със статията ''Светът в рецесия или в системна криза?'' на г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 8 години
проблема е доста голям и се елементаризира - да имаме някакво ниво на публичните услуги , но те са на много ниско ниво . Напускат лекари , учители , медицински сестри - очертавасе сериозен дефицит на кадри в публичната сфера и всичко намира елементарното обяснение - ни много се краде . да краде се - колко много ? Ако предположим че се хване 100 % ( което е невъзможно ) това ще решили проблема с дефицита и ниското качество на публичните услуги ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още