IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

Има разминаване между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри, твърди Мика Зайкова

08:44 | 05.02.16 г. 72
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

Структурният дефицит в икономиката неизбежно ще доведе до по-високи данъци. Това коментираха в "Денят ON AIR" финансовите експерти Любомир Дацов и Мика Зайкова.

Дефицит под 3% както на касова, така и на начислена основа показват окончателните данни за изпълнението на държавния бюджет към края на 2015 г.

По думите на Дацов предварителните прогнози на правителството се оправдаха заради икономическия растеж и по-голямата заетост. 

Според Зайкова обаче пазарната икономика има структурен проблем, изразен в разминаването между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри.

„В България има 279 хил. безработни и 100 хил. работни места за хора с висока работна квалификация", обясни тя.

2/3 от икономическия растеж в страната са формирани от износа, а другата 1/3 идва от еврофондовете, където се ползва и неквалифицирана работна ръка, посочи от своя страна Дацов.

По думите му лошото в случая е, че тези показатели предполагат да няма дефицит, което е въпрос на политическо решение. "Такъв икономически растеж и такова състояние на заетостта биха изравнили балансите в бюджета на държавно ниво", поясни финансистът.

„При структурен дефицит от 2,5% имаме съществен проблем. При тази ситуация ще трябва или да оптимизираме държавните разходи с тези 2,5 %, или да вдигнем данъците. По-скоро няма да бъдат оптимизирани разходите и ще станем свидетели на постоянен натиск за увеличаване на данъчната система“, поясни още той.

Експертите коментираха и темата за новия закон за обществените поръчки, който депутатите гласуваха във вторник.

„Законът за публичните финанси отваря врати за харчене на пари. Премахва се ограничението за таван на дефицита. Досега се допускаше да се надвишава тавана само при реформи с осезателен фискален резултат. Сега структурният дефицит може да се нарушава при инвестиционни проекти, които в дългосрочен план щели да дадат положителен ефект. Преди никой не смееше да си помисли, че ще се стигне до дълг от 60%, а вече се говори за процедура, ако надвишим дълга", заключи по темата Мика Зайкова.

Вижте видеото в сайта на Bulgaria On AIR!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 17 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Народа просто да откаже и спре колективно да плаща данъци докато не се намери консенсус. Тези какво как ще принудят 6 млн. едновременно да си платят данъците или конфискуват на 6 млн. имотите ли ?!? Минава се на кешови разплащания и бартерни сделки и айде чао вън от системата. Затова Запада драпа като муле да спре кеша, за да ти сложи съвсем ярема на шията. Ама нищо бе и за тва има лечение все ще намерим някой заместител на електронните точки в компа :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 13
mnz
преди 8 години
Добре, приемам критиките и наистина може би е добре първо да се оправят имотните данъци у нас. Като се замисля, имотните данъци у нас са на нереално ниско ниво, те дори не покриват преките разходи на държавата и общините във връзка с имотите, като инфраструктура, пътища, и т.н. Така че най-належаща промяна трябва да има за имотните данъци, вкл. и за земеделските земи.После обаче трябва да се помисли и за преките данъци, главно за ДОД, защото плоския данък е на прекалено ниско ниво. Реално, плоския данък си изигра ролята, привлякоха се инвестициите и след 10г. приложение е време да си върнем прогресивния данък за да се съберат достатъчно приходи.След това е време да стимулираме събираемостта на косвените данъци, главно на ДДС, като се въведат по-ниски ставки за храни и лекарства, по логиката на ниския ДОД. Нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (ЦППКОП) и Института за икономически изследвания при БАН - http://***.bas.bg/академични-новини/събития/7343-кръгла-маса-методология-за-анализ-на-риска-от-данъчни-измами-и-данъчно-укриване Естествено сумата е над 5 000 000лв. и т.н. давам фактите защото някои ми писаха от къде взимам данните повече в коментар 11
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 8 години
ще се постарая следващият път :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 6
data
преди 8 години
По принцип трябва да се обложи сериозно рентиерския доход (или източник ) , както и скъпите автомобили , но това едва ли ще реши проблема с дефицита в централния бюджет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
panther
преди 8 години
ЕК от години препоръчва да се увеличат имотните данъци, на много хора данъците за апартамент (+ такса смет) са по-ниски от данъка за колата (без да броим винетка и задължителната гражданска). За мен това не е нормално положение. Данъци за земеделски имоти също трябва да има. Но държавата трябва да покаже малко усилия насреще, че се ограничават разходите, че се оптимизира персонал, най-накрая да се ограничат привилегиите на военните и МВР. Да запушат малко дупките за мита, акцизи и измами с ДДС. Да знаят хората срещу какво си дават парите.При по-високи имотни данъци хората ще се замислят трябват ли им всички имоти и евентуално ще се раздвижи имотния пазар.Увеличение на преките данъци е безумно. Това товари точно малката средна класа която е активна и движи колкото може икономиката на страната.При това хората работещи в частната сфера, който създават реален продукт - на държавните клатик.рци ше им увеличат заплатките автоматично, а те толкова и работят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
data
преди 8 години
Дефицита е в централния бюджет - демек няма да помогне вдигането на данъците върху недвижимостите . Проблема не е в самото вдигане на данъците а в това че ще трябва да се преструктурира цялата данъчна система в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Бюдж.дефицит е престъпление при факта ,че 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 Тоест започва се с осветляване на икономиката и спиране на кражбите през бюджета и накрая отмяна на плоският данък и семейно облагане като Франция и бях обяснил,коментирал през фейсбука тук - https://***.24chasa.bg/Article/4838524НО СА ИЗТРИЛИ КОМЕНТАРИТЕ ????ИСТИНАТА за някои е болка и просто ще си загубя малко време за да го напиша отново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Хубаво - да се вдигнат данъците, но срещу какво - повече от същото, което ще рече повече по-малко. Явно нашите елитни ловци-събирачи опоскаха всичко, което беше на "една ръка растояние" и сега се оглеждат какво още има и как да го плячкосват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Проблемът е, че вероятно ще вдигнат ДОД, че защо не и ДДС - те най-лесно се прибират. Работещите бедни, ще плащат повече, за да може неработещите собственици да са добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още