IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът настоява за по-ясно администриране на данък „Уикенд”

Работодателските и счетоводните организации имат конкретни предложения за прилагането на данъка

15:35 | 29.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът настоява за по-ясно администриране на данък „Уикенд”

Изготвените конкретни предложения на работодателските и счетоводните организации за данък "Уикенд" целят да се нормализира данъчно-осигурителната тежест, да се осигури лесно администриране и да се елиминират всички възможности за субективизъм и последващи спорове. Това заяви Велин Филипов, зам.-председател на УС на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС), в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обобщи основните предложения на бизнеса по прилагането на данък „уикенд” и призова за експертни публични дебати при въвеждането на данъка. 

Едно от най-важните предложения е заместването на данъка върху общия доход и осигуровките с данък върху разходите, който е 10%, като облагането да се измести изцяло на ниво фирма.

"Това би опростило значително процедурите", коментира Филипов. По думите му е необходимо да се въведе фиксиран процент, при който без да трябва да се доказва личното ползване директно определен процент от ДДС по фактурите да не бъде ползван.

Според Иван Тошев от Национално сдружение на малкия и среден бизнес данък "уикенд" е удар по предприемачеството. Той подчерта, че причината, с която се аргументира данък "уикенд" като наложен от ЕС, не е правилна. "Защо едни неща, които се изискват от ЕК, се грабват веднага, а цели водещи политики, каквато например е Актът за малък и среден бизнес, не се прилагат изобщо в България?", попита той.

Работодателски организации поискаха и въвеждане на праг на стойността на активите, които ще бъдат облагани с данък „уикенд“, от 50 хил. лева.

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) дадоха и други предложения по прилагането на данъка.

От Българската стопанска камара също предложиха данък „уикенд” да се преработи с мотив, че по предложения начин се налага сериозна допълнителна данъчно-осигурителна тежест.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира преди месец по Bloomberg TV Bulgaria, че е постигнат консенсус с бизнеса за прилагането на данък „уикенд“ и прилагането му няма да бъде отлагано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още