IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП проверява българските имена в Панамските досиета

Данъчните още не са получили исканата справка от българския партньор в международното разследване

14:33 | 17.05.16 г.
НАП проверява българските имена в Панамските досиета

Националната агенция за приходите (НАП) е възложила проверки за установяване на факти и обстоятелства за лицата, за които има публикувана информация в пресата, свързана с Панамските досиета. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Лява България Чавдар Георгиев.

Финансовият министър уточнява, че проверката на данъчните се основава и на данните на сайта на Международния консорциум на разследващите журналисти, който публикува списък с имената на собственици на компании, регистрирани в офшорни зони. Сред тях например се появи името на британския премиер Дейвид Камерън, както и редица други известни личности.

Списъкът за България съдържа основно имена на бизнесмени, сред които Петър Манджуков, Васил Божков, Тодор Батков, както и Евелина и Николай Баневи.

Източник на информацията са изтекли архиви на адвокатската компания Mossack Fonseca.

Владислав Горанов посочва още пред депутата, че данъчните са поискали информация от българския партньор на разследването - в. "24 часа", но тези данни досега не са представени.

Регистрацията на компания в офшорна зона само по себе си не е престъпление. В много случаи обаче тези държави се използват за укриване на доходи и избягване на плащането на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още