fallback

Л. Дацов: Банковият сектор се справя добре на фона на свръхрегулациите

Въведените през 2008 - 2009 г. регулации вече пречат на европейския банков сектор, смята финансистът

08:40 | 15.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Банковата система се справя добре и препоръките, които БНБ направи към няколко банки, не са лош сигнал. Тестовете са направени във виртуални условия. Това обясни финансистът Любомир Дацов в ефира на БНТ по повод на публикуваните през уикенда резултати от стрес тестовете на банковата система.

Експертът е убеден, че до края на годината Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще успее е да набере необходимия ѝ допълнителен капитал, каквито са препоръките на централната банка. Другата банка с препоръки - Инвестбанк, вече е направила необходимите стъпки, за да ги изпълни, каза Дацов, цитирайки уверенията на ръководството на банката

Банковият надзор и преди, и сега си върши добре работата, категоричен е той.

Според Дацов банковият сектор у нас, а и като цяло в Европа е свръх регулиран и това може да попречи за нормалното му развитие. Той даде за пример ИТ-секторът, за който почти няма регулации и се развива бурно. Дацов беше категоричен, че регулациите, въведени през 2008 - 2009 година, вече пречат на европейския банков сектор.

Според него и стрес тестовете могат да пречат, защото банките ще променят модела на дейността си спрямо изискванията.

Дацов направи и коментар относно фалита на КТБ през 2014 година. За него причината за ситуацията е "специфичността на връзки между политиката и икономиката" у нас. Банката е фалирала и заради определени целенасочени внушения в някои медии.

След това в КТБ са били открити доста нарушения, но Дацов посочи, че банковият надзор си е свършил работата и БНБ не може да бъде сочена като единствения виновник за фалита на банката. За него политически решения са позволили дейността на КТБ по този модел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
fallback