IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АББ: Оценката на качеството на активите показа стабилността на банковия сектор

Резултатите са гаранция за запазване на стабилността и доверието в банковата система, смятат от асоциацията

14:51 | 13.08.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АББ: Оценката на качеството на активите показа стабилността на банковия сектор

Банките в България демонстрират устойчивост и стабилност. Това е видно от резултатите от проведените от Българската народна банка (БНБ) оценка на качеството на активите и стрес тестове на сектора, посочват от Асоциацията на банките в България (АББ).

Според централната банка банковата система у нас се справя успешно в условия на симулирана кризисна ситуация.

Резултатите и анализът на БНБ показват, че секторът се представя изключително добре при направената проверка, като нивото на основния капитал – т.нар. капитал от първи ред, в резултат на направената оценка на активите, се променя незначително – от 20% на 19% за системата, оставайки в пъти по-високо от нормативно изискваните 4,5%, както и значително над средното ниво за страните от ЕС.

Видно е, че при базисния сценарий за стрес тестовете посоченият капитал на банките дори нараства – до над 22%, а при утежнения вариант на стрес тестове – намалява до 14,4%, което отново е забележимо по-високо ниво от минимално изискваното според банковите регулации – 4,5%, обобщват от АББ.

Управителният съвет (УС) на АББ смята, че резултатите от оценката на активите и направените стрес тестове са гаранция за запазване на стабилността и доверието в банковата система. Те показват, че банките в България като цяло са подготвени да отговорят на местни и глобални предизвикателства, породени от промени в икономическата среда.

Приключилата проверка и резултатите от нея позволяват на банките да продължат да работят и да се развиват в нормална среда, като подкрепят растежа на националната икономика и се стремят все по-адекватно да отговарят на потребностите от финансови услуги на клиентите им, пише в прессъобщението на АББ.

Оценката на качеството на активите на банките в България, която е част от симулацията на стресови за сектора ситуации, беше извършена между 15 февруари и 29 юли 2016г. За нейното успешно осъществяване БНБ публикува указания по организацията и управлението на проверката на активите и по осигуряване на приложимостта на методологията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за оценка на качеството им.

Тази оценка се извършва за първи път в България, като цели по-голяма прозрачност при операциите на банките и повишаване на доверието към банковия сектор. Тя беше извършена при по-голям обхват на проверката, в сравнение с познатия ни от европейската и международна практика, като се проведе за всички банки в страната и за около 75% от техните кредити.

След извършената оценка на активите БНБ проведе стрес тестове, които да покажат способността на банките да реагират в условията на симулирана криза. По този начин се цели да се гарантира, че българските банки са достатъчно подготвени да отговорят адекватно и ефективно на предизвикателствата, пред които секторът би се изправил в случай на продължителни сътресения в икономиката.

Основен принцип при прегледа на качеството на активите беше максималното придържане към подхода на ЕЦБ при оценката на банковия сектор, извършена през 2014г. на европейско ниво. При стрес тестовете БНБ се придържаше към основните допускания, заложени в методологията на Европейския банков орган за извършване през 2016 г. на стрес тестове на най-големите европейски банки. За напредъка по извършването на оценката на активите и стрес тестовете текущо бяха информирани Европейския банков орган и Европейската комисия, уточняват от АББ.

„Банковата общност в България очаква занапред надзорната дейност да продължи да се извършва при стриктно спазване на нормативните изисквания, в т.ч. и европейски, при поощряване на запазването и развиването на добрите банкови практики и благоразумното поведение на кредитните институции в страната“, надяват се от АББ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
https://bivol.bg/wlbadapples.html"Първа инвестиционна банка (***), основана през 1993 г. от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев със средства с неясен произход. Те продължават да са собственици заедно с две офшорки от Кайманските острови и англо-нормандските острови (б. Ред. Джърси и Гърнси). Европейската банка за реконструкция и развитие (EBRD), която в началото им беше поддръжник и инвеститор, наскоро ни каза, че участието им във *** се счита за черно петно в историята им. Сега се смята, че с единия крак *** е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.През 2003 г., Минев и Мутафчиев купиха базираната в Скопие Балкан банк (Balkan Bank) още позната като Мултигруп банк (Multigroup bank.). Говори се, че придобивката е спасила македонската банка от ликвидация и от по-задълбочено разследване от страна на Централната банка. Смята се, че *** е дала близо 133 м
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
marto76
преди 7 години
Да цитираш член на "Зелените", който говори за финансовия сектор в страната и да го направиш в Инвестор е най-малкото смешно! Какви са "постиженията" на този титан на мисълта Влади Панев за да се изказва компетентно? Ето и категоричното заключение на ЕЦБ и ЕБО за най-слабите европейски банки, част от тях ще видите, че имат представителства и в България:"Най-слаби резултати показват италианската Monte dei Paschi, австрийската Raiffeisen, испанската Banco Popular и две ирландски банки. В десетте банки на дъното влизат още италианската Unicredit, най-големите германски банки Deutsche Bank и Commerzbank, френската Societe Generale и британската Barclays."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
Дааа, забравих да ПОПИТАМ, ТИЯ МИЛИАРДИ В ЕНЕРГЕТИКАТА В КОЯ БАНКА ТОЧНО ЩЕ СТОЯТ И АНАЛИЗИРАХТЕ ЛИ РУСКИТЕ АКТИВИ В ТАЗИ НАША МОНОПОЛИЗИРАНА ЕНЕРГЕТИКА!!!!???? И НЕ САМО ТАМ ИМА РУСКИ ЗАВИСИМОСТИ С МИЛИАРДИ ???? КОЯТО СИ БАНКА МОГАТ ДА ФАЛИРАТ, КАКТО "КТБ" !!!! ТОВА НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО ВЕЧЕ.. ДОКАТО НЕ ДОКАРАТЕ ЕЦБ!!!!???? СМЕШНО Е КАКЪВ ГОЛЯМ ТЕАТЪР ИГРАЕТЕ САМО И САМО ДА ИМА СТАТУКВО !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
"Влади Панев: След стрестеста в ЕС само Монтепаски излезе с отрицателен собствен капитал към рискови активи (минус 2.2%) и ги обявиха за фалирали. При нас *** е с минус 6.9% след стреса, а Инвестбанк с минус 7.7% (тя е с негативен капитал и според базовия сценарий, чудо невиждано в ЕС) и сме стабилни. Да напомним, че показатели при Уникредит от плюс 7% се изтълкуваха като лоши и акциите им се сринаха. Отличен ПР на БНБ":):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
АСОЦИАЦИЯТА, ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ НЕЩО КТБ, НА КОГО СТАНА ЖЕРТВА НА СТАТУКВОТО ИЛИ НА ИГРИТЕ МУ??? ДО КОГА ЩЕ ИМАМЕ ТАКОВА СТАТУКВО????? ЗАЩО, ЗА БНБ ЕВРОТО, ВЕЧЕ НЕ Е ПРИОРИТЕТ ??? КАКВО Е ПРИОРИТЕТ ЗА ТАКИВА КАТО ВАС?????? НИМА НЕ ИСКАТЕ ЕС, А СИ ИСКАТЕ СТАТУКВОТО... АМИ ТО ИЗБРА ЗА ШЕФ НА ДАНС ПЕЕВСКИ, УТРЕ ЗА ШЕФ НА НЕЩО СИ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ПРЕСТЪПНИК ОТ ТАКЪВ РАНГ, ТОГАВА БАНКИТЕ ВИ КАК ЩЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА??? АМИ АКО ИМА ВОЕНЕН КОНФЛИКТ, КОЙ ПРЕДПОЧИТАТЕ ДА ВИ ЗАЩОТО БНБ ИЛИ ЕЦБ.... ДЪЛГОСРОЧНО СТЕ МНОГО СМЕШНИ БЕЗ ЕЦБ И ЗА ТОВА НЯМАТЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
аууу КАКВА АСОЦИЯЦИЯ СТЕ ВИЕ ВЕ?????? ЗАТОВА ЛИ НЯМАТЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР И КЪДЕ ЩЕ ОПЕРИРАТЕ ВИЕ?? ЩЕ ПУСКАТЕ ЗАЕМИ НА ЧАСТНИ ЛИЦА В СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛИ??? НА ОЛИГАРСИ ДА ЗАТВЪРЖДАВАТ ОЛИГОПОЛИТЕ СИ??? НЯМАТЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР И КЪДЕ ЩЕ ОПЕРИРАТЕ, ТОГАВА .. ПАК ЗАРАДИ ВАС НЯМА ТАКЪВ.. КОЙ ВИ БЕШЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТАЗИ АСОЦИАЦИЯ ???ЗАТОВА ЛИ 2007 КРАЯ БУЛБАНК И ДСК ИЗЛЯЗОХА АГРЕСИВНО ОТ БОРСАТА И НИКОЙ НЕ ГИ РАЗСЛЕДВА ЗА ТОВА??? МАЙ НЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ, ВСЕ ОЩЕ ОТ ПРЕДИ 8 ГОДИНИ!!! КАК Е ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още