IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Банковият сектор се справя добре на фона на свръхрегулациите

Въведените през 2008 - 2009 г. регулации вече пречат на европейския банков сектор, смята финансистът

08:40 | 15.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Л. Дацов: Банковият сектор се справя добре на фона на свръхрегулациите

Банковата система се справя добре и препоръките, които БНБ направи към няколко банки, не са лош сигнал. Тестовете са направени във виртуални условия. Това обясни финансистът Любомир Дацов в ефира на БНТ по повод на публикуваните през уикенда резултати от стрес тестовете на банковата система.

Експертът е убеден, че до края на годината Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще успее е да набере необходимия ѝ допълнителен капитал, каквито са препоръките на централната банка. Другата банка с препоръки - Инвестбанк, вече е направила необходимите стъпки, за да ги изпълни, каза Дацов, цитирайки уверенията на ръководството на банката

Банковият надзор и преди, и сега си върши добре работата, категоричен е той.

Според Дацов банковият сектор у нас, а и като цяло в Европа е свръх регулиран и това може да попречи за нормалното му развитие. Той даде за пример ИТ-секторът, за който почти няма регулации и се развива бурно. Дацов беше категоричен, че регулациите, въведени през 2008 - 2009 година, вече пречат на европейския банков сектор.

Според него и стрес тестовете могат да пречат, защото банките ще променят модела на дейността си спрямо изискванията.

Дацов направи и коментар относно фалита на КТБ през 2014 година. За него причината за ситуацията е "специфичността на връзки между политиката и икономиката" у нас. Банката е фалирала и заради определени целенасочени внушения в някои медии.

След това в КТБ са били открити доста нарушения, но Дацов посочи, че банковият надзор си е свършил работата и БНБ не може да бъде сочена като единствения виновник за фалита на банката. За него политически решения са позволили дейността на КТБ по този модел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
i_hristov
преди 7 години
Банковият сектор се справя добре на фона на свръхрегулациите и на мен това изречение ми направи най-голямо впечатление. Реално Дацов е много прав. Както сам каза, при ИТ сектора няма почти никакви регулации и той се развива страшно бързо и динамично. Заплатите са високи, има недостиг на персонал и условията на труд също са по-добри. Ако банките бъдат оставени да работят ще бъдат много по-ефективни и лихвите ще са по-ниски. Всички печелим от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
marto76
преди 7 години
Чета и се сещам за думите на Хърсев, които са много подходящи в този случай:"...Винаги на всяка банка и по всяко време и място на света може да й се каже, че е много добре да си увеличи резервния капитал!Всички тези малки условности, за които се говори като минуси, са плод на фантастика на проверителите, които не са българи все пак! Внесени отвън одитори, без грам идея за финансовата действителност в България, очевидно без опит въобще за работа в Източна Европа, с развитие на някакви техни виждания колко опасно е да се води бизнес в България и колко рисков е българския бизнес."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още