IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токуда Банк ще диверсифицира и увеличи кредитния си портфейл след AQR

Проверката на качеството на активите, обхванала близо 80% от кредитите на банката, констатира съответствие с приложимите регулаторни рамки

10:49 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Токуда Банк ще диверсифицира и увеличи кредитния си портфейл след AQR

Токуда Банк АД ще диверсифицира и увеличи кредитния си портфейл след проверката на качеството на активите и стрес тестовете в българската банкова система. Целта е намаляване на проблемни активи от минали периоди и редуциране влиянието на големи експозиции върху баланса, посочват от банката в прессъобщение.

Токуда Банк има достатъчно капиталови резерви за покритие на вероятни загуби в условията на базовия сценарий за бъдещо икономическо развитие на страната с 3-годишен хоризонт. При този сценарий капиталовата база на банката ще е 18,8%. Това показаха резултатите от проведената от Българска народна банка и Deloitte оценка.

Банката показва възможност за покриване на капиталовите изисквания и при утежнения сценарий за икономическата среда през следващите две години. При този сценарий едва през третата година банковата институция би имала необходимост от капиталова подкрепа, която мажоритарният акционер Tokushukai Medical Corporation има непосредствена готовност да окаже, подчертават от кредитната иснтитуция.

По отношение на прегледа на политиките, процесите и счетоводната политика оценката констатира съответствие с приложимата международна и национална регулаторна рамка.

Що се касае до сегментацията и оценката на кредитния портфейл на банката - проверката показва, че приложимата в банката методология е в синхрон с добрите банкови практики.

Проверката обхвана приблизително 80% от кредитния портфейл на Токуда. Определената допълнителна обезценка на минимален брой експозиции се основава на по-консервативните регулаторни изисквания на методиката за оценка на активите и не се дължи на пропуски при изготвянето на финансови отчети или прилагането на счетоводни принципи, подчертават от банката във връзка с оценката на селектираните кредитни експозиции и проверката и преоценката на придобити активи-обезпечения по кредитни сделки.

Определената от AQR допълнителна обезценка на кредитите и придобитите активи е в размер на приблизително 1,3% от общата им балансова стойност, допълват от Токуда.

Също така проверката по отношение на финансовите активи, държани за продажба, констатира, че политиките и процедурите на банката по отношение на този клас активи не се отклонява от добрите банкови практики и приложимата счетоводна рамка и не е необходима допълнителна обезценка по тях.

Като резултат от проверката на активите на банката и след отчитане на допусканията, заложени в нея, коефициентът на капиталова адекватност намалява с 1 процентен пункт от 20,79% до 19,8% при нормативно изискване от 8%. Този резултат отразява добрата капиталова позиция на Токуда Банк АД. Минималната корекция на съотношението на капиталова адекватност потвърждава стабилността на институцията, качеството на системите и процесите и адекватното управление на риска в банката.

Независимо от безспорната капиталова подкрепа, която мажоритарният акционер би могъл да окаже, ако се наложи, ръководството на банката ще приложи следните мерки за осигуряване устойчивост на активите на банката:

1. Диверсификация и ръст на кредитния портфейл с цел намаляване на проблемни активи от минали периоди и редуциране на влиянието на големи експозиции върху баланса на банката;

2. Навременно разрешаване на проблемни експозиции, включително и чрез продажба на активи, придобити в процеса на събиране на проблемни вземания;

3. Непрестанно подобряване на процесите и внедряване на най-добрите стандарти за индустрията при отпускане и мониторинг на кредитни сделки;

4. Подобряване на процесите по оценка на риска по кредитни сделки с цел оптимизиране на съотношението риск/възвращаемост;

5. Усъвършенстване на управленските информационни системи.

Банковата система остава добре капитализирана след отразяване на резултатите от Прегледа на качеството на активите, с капиталово съотношение на базовия собствен капитал от първи ред от 18.9%, значително над регулаторния минимум от 4.5%. Резултатите на отделните банки показват, че капиталовата адекватност на всяка една банка остава над задължителния регулаторен минимум - това бяха основните изводи от проведения през последните месеци преглед на банковата система, чийто резултати бяха представени през уикенда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още