IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подходът на финансиране на здравеопазването е грешен, твърди експерт

Да се премахне лимитът на болниците, след като пръстовият идентификатор ще гарантира, че няма да може да се източва НЗОК, предлага д-р Стойчо Кацаров

10:16 | 06.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цялостният подход на финансиране на здравеопазването е грешен. Модерният начин за управление на този тип системи е чрез изготвянето на актюерски разчети за години напред, които да обуславят каква трябва да е застрахователната премия, какви са разходите и дали това, което се събира като приходи, отговаря на тях. Това обяви директорът на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването Клуб Investor в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Самият факт, че обсъждаме бюджета на НЗОК по модел, по който се обсъжда държавният бюджет, не говори добре за здравната система и организацията на нашето здравеопазване", каза още той.

Кацаров сравни разходите за сектора с други страни в Европа. По думите му в Гърция след икономическата криза те са около три пъти повече на глава от населението. На фона на предвидените за догодина 3,4 млрд. лв за здравеопазване, Австрия отделя годишно по 42 млрд. евро, обяви той.

"62 млн. лв. за 2015 не бяха платени на болниците за извършена дейност над определената от Здравната каса като лимит. Една част от тази сума, ако не и цялата, вероятно е била платена от пациентите", посочи Кацаров.

Според него трябва да се премахне лимитът на болниците, след като управляващите твърдят, че пръстовият идентификатор ще гарантира, че няма да може да се източва НЗОК.

Още вижте в Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още