IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Христов: Политическата нестабилност може да увеличи дефицита

Новото мнозинство може да актуализира Бюджет 2017 след приемането му, заяви депутатът от Реформаторския блок

11:18 | 25.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако след очакваните предсрочни парламентарни избори през пролетта имаме сценарий със смяна на няколко правителства, това може да доведе до ръст на дефицита. Това коментира пред БНТ по повод процедурата за приемането на Бюджет 2017 депутатът Румен Христов от Реформаторския блок.

Той определи проекта на управляващите като добър и реалистичен.

Друг е въпросът с тези промени, които ще се случат в изпълнителната власт, дали той ще може да бъде изпълнен във вида, в който е заложен. Но винаги е по-добре да имаш бюджет, който, ако не бъде харесан от новото мнозинство, което и да е то, би могъл да бъде актуализиран, заяви депутатът. 

Румен Христов припомни, че бюджетът отразява политиките на мнозинството, което го внася, а те в случая са в посока образование, здравеопазване, опазване на националната сигурност, повишаване на отбранителните способности на Българската армия, енергийната ефективност – санирането на блоковете.

"Добре е, че в този бюджет имаме намаляване на заложения бюджетен дефицит“, коментира той.

Според него, ако бюджетът не бъде приет, не е фатално догодина да се работи по процедурата за харчене всеки месец на 1/12 от разходите в Бюджет 2016.

По повод увеличението на минималната работна заплата на 460 лв. той каза, че във всички сфери, в които има сключени споразумения между работодатели и синдикати, заплатите са значително по-високи от минималната – между 500 и 700 лв.

„Имаме 60 млрд. спестявания в българските банки. Трябва да говорим за увеличаване на износа, да търсим възможности и да покажем на хората, че техните пари може да бъдат полезни на икономиката, инвестирани в различни сфери“, допълни той.

През 2016 година имаме излишък. Но 2017-та пак е с дефицит. Ако изпълним разходната част, при която сме много стриктни, но не и приходната, най-вероятно ще имаме увеличаване на дефицита, прогнозира народният представител. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още