IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха приходите и разходите на ДОО

Повишението на минималната пенсия засега отпада, решиха още народните представители

12:40 | 30.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Reuters</em></p>

Снимка: Архив, Reuters

Повишението на минималната пенсия от догодина стана повод за поредния ожесточен дебат в парламента по време на гласуването на второ четене в пленарна зала на законопроекта за бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Хаосът от вчерашното обсъждане в ресорната бюджетна комисия се повтори и в залата. По време на гласуването на чл. 1 от законопроекта, който обхваща приходната и разходната част на цялата социално-осигурителна система, депутатите се объркаха какво трябва да приемат, което наложи обявяването на 30-минутна почивка.

Припомняме, че вчера именно чл. 1 не беше подкрепен от народните представители в комисията, което на практика остави общественото осигуряване без приходи и без разходи и създаде прецедент.  В същото време част от следващите членове, които регламентират бюджетите на различните фондове на НОИ – например Фонд "Пенсии", Фонд "Безработица" и др., бяха одобрени. 

В крайна сметка, след кратко съвещание, поименна проверка и прегласуване, депутатите все пак подкрепиха текста на вносителя по чл. 1. С това приеха постъпленията, разходите и трансферите в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. да са в размер на близо 10,4 млрд. лева, или 11,2% от БВП.

С това на практика те отхвърлиха и двете искания на Патриотичния фронт (ПФ) за увеличаване на минималната пенсия за стаж и възраст. Едната идея беше за ръст на минималната пенсия до 200 лева, което по изчисления на патриотите щяло да струва на бюджета 717 млн. лева. Второто предложение беше за вдигане на минималната пенсия до 300 лева, което щяло да изтъни държавната хазна с 807 млн. лева. Впоследствие се оказа, че тези пари биха стигнали само за половин година.

„Не е проблемът дали нашите предложения за минимална пенсия от 300 или 200 лева са най-правилните, проблемът е, че няма човешка воля в този парламент, а и в правителството. Няма воля с този въпрос най-накрая някой да се заеме и да го реши”, заяви от трибуната лидерът на ВМРО и депутат от ПФ Красимир Каракачанов. По думите му липсва нормален дебат, въпреки че резерви в бюджета има.

Той отново призова да бъдат направени нужните действия, за да бъде премахната корупцията в системата на ТЕЛК-овете, като това щяло да освободи нужния паричен ресурс за повишение на минималните пенсии. Над 70% от раздадените инвалидни пенсии не са на инвалиди, категорични са от ПФ.

Изненадващо, от БСП обявиха, че ще подкрепят част от предложенията на ПФ, но не и конкретните искания за 200 или 300 лева минимална пенсия. Лидерът на партията Корнелия Нинова подчерта, че левицата ще застане зад искането на патриотите за увеличение на максималния осигурителен доход до 3000 лв. от 2600 лв. в момента, както и преизчисляването на пенсиите спрямо средния осигурителен доход за 2012 г., като източник за повишение на пенсиите.

От ДСБ обвиниха патриотите в предизборен популизъм. „С това предложение забравяме принципа за справедливост в социалното осигуряване. Вие в момента предлагате минималната пенсия да е с 60 лв. по-ниска от пенсията на майка ми, която има 38 г. трудов стаж, три от тях като пенсионер, 5 години инженерно образование, 2 години специализации. И постоянно осигуряване на доход над средния за страната. Това е вопиюща социална несправедливост. Това е абсолютно недопустимо. Това е популизъм. Това е предизборна демагогия и не можем да мълчим. Обричате хората, които са инвестирали в образованието си и в трудовото си и кариерно развитие, да получават пропорционално ниски пенсии. Те дотират хората с ниски доходи и вие ще продължите да стимулирате тази практика“, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. 

Предстои депутатите да гласуват увеличението на всички пенсии с 2,4% от средата на 2017 г., както се предлага от правителството, а също и обезщетенията за безработица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Не е проблемът дали нашите предложения за минимална пенсия от 300 или 200 лева са най-правилните, проблемът е, че няма човешка воля в този парламент, а и в правителството. ----тази реплика чупи ***, въпросния човек няма място в управлението на държавата. нали, не е проблем че говоря глупости и предлагам тъпотии, а проблем е че не са съгласни с мен тези безподобни *** ... ?!?! ВТФ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още