IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Данчев: Бедността държи България извън еврозоната

Европейските страни очакват от нас реформа, каза депутатът от БСП

11:24 | 27.05.18 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Една от причините България все още да не е член на еврозоната е бедността. Това каза пред БНР депутатът от БСП Димитър Данчев, член на Комисията по икономическа политика и на Комисията по транспорт в Народното събрание.

Коментарът е по повод по повод предупреждението на ЕЦБ, че българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на  централната банка и доклада на Еврокомисията, според която България отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими за преминаване към еврото.

Анализът на Европейската централна банка (ЕЦБ) е своеобразен шамар за управляващите, защото до голяма степен посочва същите предизвикателства пред страната като доклада през 2016 г. Това за пореден път показва, че в политико-икономически план България, вместо да се развива с изпреварващи темпове, всъщност изостава, заяви социалистът. 

Според него България не е готова за членство в еврозоната. Данчев уточни, че в доклада се посочва необходимостта от повече структурни реформи и конкретни политики, които да доведат до по-голяма устойчивост на икономиката, шанс за икономически растеж и привличане на инвестиции.

„Включително връзката между образование и пазар на труда, реформи за повече производителност на труда, за подобряване на конкурентоспособността, по-голяма ефективност на публични средства. Това включва значително намаляване на корупцията, независима и ефикасна съдебна система и подобряване на качеството на образователната система“, каза депутатът.

„Трябват мерки за повече инвестиции в производство и в растеж. България изпълнява числовите критерии за приемане на еврото, но, за съжаление, 10 години след 2008 година не е достатъчно само да се изпълняват номиналните критерии за влизане в еврозоната и в ЕRМ II, защото европейските страни очакват от нас реформа в пенсионната система, образованието, здравеопазването и пазара на труда“, заяви депутатът.

Данчев беше категоричен, че за него е изключително важно България да стане част от еврозоната. “Това е единствената гаранция, че ще бъдем в ядрото на правенето на европейски политики. Това е позицията на мнозинството колеги, които работят по темата в рамките и на бюджетната, и на икономическата комисия като наши представители“.

Според депутата по темата за членството на България в еврозоната в обществото ни има консенсус: „Ако до 2025 година не сме в еврозоната, ще има реална заплаха за това Европа да започне да се развива на две скорости“.

Той коментира и желанието на страните от еврозоната България първо да се присъедини към банковия съюз и след това към паричния съюз. Данчев обясни, че с влизането на България в банковия съюз ЕЦБ ще направи оценка на стабилността на финансовия ни сектор, която е различна от проведения вече стрес-тест на банките.

"Има бележки, които показват, че нашите европейски партньори имат съмнение доколко е устойчива и стабилна финансовата ни система, и е независима от политиците. Така че условието за влизането ни в еврозоната означава, че от банковия ни сектор се изисква да покаже по-голяма сигурност". 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 15
nikolait
преди 5 години
В хилядолетната история на човечеството, Италия и Гърция са били винаги най-богатите държави. Само в еврото са на дъното. Защото еврото е една недомислица от икономическа гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още