IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъкът на лобитата

Работодатели и одитори влязоха в сериозна битка за промените в данъчните закони

16:18 | 10.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Малко по-късно пред „Хоризонт“ председателят на комисията Менда Стоянова обясни, че е "нормално всеки работодател и собственик на предприятие да не иска одит, а бюджетната комисия е единодушна по отношение на праговете.

От Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) също не са съгласни с искането на работодателите. „Мотивите, изразени от АОБР, са основани на неточни и неверни твърдения и са несъответни на изискванията на европейското законодателство в областта на финансовото отчитане и задължителния одит“, става ясно от резултатите от общественото обсъждане, публикувани от МФ.

Източници от ИДЕС казаха за Investor.bg, че е некоректно одитната дейност да се представя като допълнителна административна тежест. Одитът, одиторите и одиторските дружества са част от бизнеса и е добре това да се помни, когато се правят сметки за пестене на разходи. Припомняме, че според изчисления на АИКБ фирмите ще спестят общо 13 млн. лв. годишно, ако бъдат „облекчени“ от заверка на годишните финансови отчети. От ИДЕС определиха посочената от работодателите сума като „произволна“, защото за всяка фирма цената на одита е съвсем различна и се договоря свободно между страните. Тя може да варира в голям диапазон, в зависимост от предприятието и дейността му, потенциалните рискове и не на последно място от конкретния одитор.

Според одиторите задължението за извършване на независим финансов одит не само, че не е административна тежест, а е законова мярка за осигуряване правдивост на финансовата информация, която предприятията представят не само на собствениците, но и на широк кръг други заинтересовани лица - данъчни органи, банки, клиенти, доставчици, бизнес партньори, наети лица и т. н.

От ИДЕС изтъкват, че България е гласувала с „въздържал се“ при приемането на директива 2013/34/ ЕС от Съвета на Европа заради това, че не подкрепя праговете за малките предприятия с мотива, че са прекалено високи и нерелевантни за състоянието на икономиката в България. Сега установените прагове за одит са съответни на размерите и структурата на българската икономика и са напълно съпоставими като съотношение към БВП с други страни от Европейския съюз. Нещо повече, ако се направи съпоставка между критериите за одит в редица европейски страни (Германия, Франция и др.) и тези в България с БВП на всяка държава, лесно ще бъде установено, че в България праговете са по-високи като относителни стойности. От ИДЕС са категорични, че евентуалното им увеличаване ще доведе до предпоставки за масово изготвяне и представяне на ненадеждна финансова информация на потребителите на финансовите отчети с всички възможни неблагоприятни последици от това, включително и за бюджета.

Дипломираните експерт-счетоводители подчертават, че предприятията, чиито финансовите отчети не се одитират, на практика се присъединяват към т. н. „сив сектор“, който не се отчита пред трети заинтересовани страни, а единствено към собственика си.

Относно искането на АИКБ малките акционерни дружества да бъдат освободени от задължителен одит ИДЕС коментират, че акционерните дружества по правило подлежат на задължителен одит именно защото при тази форма на търговска дейност собствеността може да бъде прехвърляна във всеки един момент с всички възможни последствия от това за трети заинтересовани страни, а отпадането на това изискване би могло да доведе до манипулация и прикриване на капиталови потоци и финансови задължения. Дружествата подлежащи на консолидация подлежат на задължителен одит, защото това осигурява правдиво финансово отчитане на ниво група от предприятия, така че да не се укриват обороти чрез трансфери в рамките на групата с цел избягване на отчитането им, допълват от ИДЕС.

Целият този „задочен“ спор със сигурност ще се прехвърли и в пленарната зала по време на обсъждането и приемането на промените в данъчните закони. Много вероятно е някоя опозиционна партия да припознае исканията на работодателите и да ги внесе като предложения между двете четения. А с крехкия коалиционен мир е много трудно да се предвиди какво в крайна сметка ще решат депутатите. Можем само да се надяваме да бъдат разумни, да претеглят фактите и да не се водят само от корпоративни или лобистки интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още