IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на труда в България леко забавя ръст през второто тримесечие

Реализираната добавена стойност в икономиката от април до юни е 24,241 млрд. лeвa, отчете НСИ

12:35 | 14.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителността на труда в България леко забавя ръста си и през второто тримесечие на тази година, като брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава с 3,3% на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт.

За сравнение през първото тримесечие ръстът беше 4,6% на годишна база, през последното тримесечие на миналата година – 3,8%, почти същият беше ръстът и през третото тримесечие на 2018 година – 3,7%, през второто беше 3%, а през първото – 2,3%.

На месечна база, в периода април– юни, БВП нараства с 0,6% според сезонно изгладените данни.

Investor.bg припомня, че Евростат определя тримесечните национални сметки с експресните оценки за БВП като „най-ранната картина на икономиката“.

БВП в стойностен обем, текущи цени

Според експресните оценки на статистиката за второто тримесечие на 2019 г. БВП в номинално изражение достига 28,099 млрд. лева.

Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2019 г. е 24,241 млрд. лeвa.

Брутен вътрешен продукт за второто тримесечие на 2019 година
(Експресни оценки)

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (76,3%), което в стойностно изражение възлиза на 21,445 млрд. лева. През второто тримесечие на тази година бруто капиталообразуването е 5,683 млрд. лева – с 20,2% относителен дял в БВП.

Външнотърговското салдо е положително.

БВП по тримесечия за периода 2005 - 2019 г. по средногодишни цени на 2010 година

млн. лв.

Тримесечни изменения

На тримесечна база БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0,6%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0,8%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на тази година принос за регистрирания икономически растеж по сезонно изгладени данни спрямо първото тримесечие на 2019 г. има увеличението на бруто образуването на основен капитал – с 0,8%, и на крайното потребление – с 0,1%.

Годишни изменения

През второто тримесечие на 2019 г. БВП по сезонно изгладени данни нараства с 3,3% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 3,1%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 2,7%.

По сезонно изгладени данни в НСИ отчитат годишен ръст от 2,2% на бруто образуването на основен капитал. Износът на стоки и услуги се увеличава с 3,3%, а вносът на стоки и услуги намалява с 5,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още