IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3,108 млрд. лв. има в Сребърния фонд към края на януари

Трансферираните през януари 2020 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 4,83 млн. лв.

08:54 | 03.03.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До края на януари 2020 г. средствата, натрупани в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърния фонд, са в размер на 3,108 млрд. лв. От тях 3,104 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в БНБ с решения на Управителния съвет на фонда. Това става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството.

В края на миналата година парите във фонда са били 3,104 млрд. лв., или с 4 млн. лв. по-малко. През ноември 2019 г. обаче те са били 3,125 млрд. лв. 

Трансферираните през януари 2020 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 4,83 млн. лв. Общо за 2019 г. трансферираните пари са 181,85 млн. лв.

В края на миналата година сумата, постъпила във фонда, е само със 120 млн. лв. по-голяма, отколкото е била в края на 2017 г. Увеличението е дошло от 103 млн. лв. приходи от концесии. От приватизация са постъпили само 770 хил. лв., а от глоби и санкции, свързани със следприватизационния процес, приходите възлизат на 2 млн. лева, става ясно от данни на Министерство на финансите.

Според приетата дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда за 2019-2021 г., натрупаните средства остават на депозит в БНБ поне до 2021 г., а най-вероятно и до 2040 г. Резервните пари за пенсии, които трябва да гарантират стабилност на пенсионната система, ще се управляват все така консервативно, както и към момента.

Както и предшествениците си, финансовият министър Владислав Горанов прецени в началото на октомври миналата година, когато документът бе приет, че това е най-безопасната стратегия. В края на октомври тази година министрите решиха да не правят промени във въпросната стратегия, въпреки че законът им дава възможност за корекции.
Освен това настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в БНБ или други инструменти по сметки в нея. 

Бизнесът от години настоява постъпленията в Сребърния фонд да се подкрепят с допълнителни източници, но към момента няма движение в тази посока. Парадоксалното е, че всъщност единствената функция на фонда към момента е на практика да подкрепя фискалния резерв. По закон той би следвало да се пълни от бюджетните излишъци, от пари от концесии и приватизация, но и отново по закон не може сумите в него да бъдат инвестирани.

Сберъбният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 12 години в него са се натрупали едва 1,2 млрд. допълнителни средства. Идеята му бе да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него са толкова малко, че не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за една цяла календарна година. Дефицитът в системата възлиза на над 4 млрд. лв. за 2019 г. Нещо повече, според прогноза на Националния осигурителен институт (НОИ) през 2060 г. недостигът на средства в държавната пенсионна система ще надхвърли 9% от БВП на страната. В бюджета за догодина парите за пенсии са 22,6% от всички разходи и са повече от 10 млрд. лв., като тук се включват както трансфери от данъци, така и сумите от осигурителните вноски.

mf mf

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 1
mangalistan
преди 4 години
Аз предлагам да ги заложим на вълчи капан в "Евро милиони"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ми давай тогава да го "раздадЪт" и "преведЪт" тогава, а, полиглот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
karadjata
преди 4 години
статията е за сребърния фонд не е за пенсионните фондове които инвестират в безрискови облигации. сребърния фонд не инвестира в нищо просто парите си седят в БНБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Говориш глупости.Всеки фонд инвестира парите, специално пенсионните са консервативни, влагат в по-нискорискови инвестиции, затова доходността е ниска, но и риска е такъв. Има справки по фондове кой каква доходност има.Това са пари, които ще се взимат от бъдещите пенсионери, не от настоящите, защото тепърва се събират, така, че не могат "просто да ги раздадЪт на пенсионерите".Комбинацията от нулеви познания + неграмотност не е добра, г-н безмислица, преведЪт и раздадЪт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
karadjata
преди 4 години
Така създаден и управляван този фонд е абсолютна безмислица и пълна загуба на парите в него. Доходност 0% при инфлация от над 5% поредния БГ абсурд. Най-добре да ги преведът всичките в НОИ и да се раздадът на пенсионерите, че след още 10 години с нулева доходност при инфлация от средо 5% с наличните пари няма да може да се купи нищо, просто инфлацията ще им стопи покупателната способност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Абе, ***, я виж пенсионните фондове дали не инвестират парите, да не мислиш, че ги държат кеш, бе?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Тези пари реално НЕ работят за никого. За да бъдем конкретно стапят се с около 2% всяка година. Лошо управление на пари ! Но какво може да се очаква от слабоумец като г-н Г начело .... мисли само за наредби и глупости :)С тези пари ако купувахме злато поне щяхме да елиминираме тези 2%..... Глупава държава която не използва последните 10 години на световен ръст за абсолютно нищо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
О, слабоумний юроде, трябва да ти ги изложат някъде, че да ги гледаш ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Забелязвам напоследък, че някои потребители във форумите и социалните мрежи очевидно са подели кампания за да внушават недоверие в стабилността на финансовата система. При това използват почти едни и същи "аргументи". Да кажа, че обслужват чужди интереси звучи малко параноично, но друго обяснение не виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Има... само дето тия пари не ги е виждал никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още