IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издръжката на БНБ за 2019 г. е близо 100 млн. лева - 88% от годишния бюджет

Управителят на централната банка Димитър Радев внесе в парламента годишния отчет на банковия регулатор

17:07 | 30.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нарастването на частното потребление беше реализирано в условията на ниски лихвени проценти, засилено търсене на кредити и активно предлагане на кредитен ресурс от страна на банките, както и при продължаващо увеличение на доходите от труд, растеж на заетостта и запазване на високо равнище на потребителско доверие.

Въпреки неблагоприятната международна конюнктура и отслабването на търсенето от страна на основни търговски партньори, износът на стоки и услуги се повиши главно поради изчерпването на временни фактори по линия на предлагането. Под влияние на силното вътрешно търсене вносът на стоки и услуги нарасна по-силно от износа, с което приносът на нетния износ за растежа на реалния БВП беше слабо отрицателен.

В края на 2019 г. годишната инфлация при потребителските цени възлезе на 3,1%, като се повиши спрямо декември 2018 г. (2.3%). Основен принос за натрупаната за годината инфлация имаха храните (1,,5 процентни пункта) и услугите (0,8 процентни пункта).

Продължаващото увеличение на доходите от труд и засилването на темпа на нарастване на брутния опериращ излишък общо за икономиката при запазване на високата склонност към спестяване на икономическите агенти благоприятстваха възходящата динамика на широките пари през 2019 г.

Ръст на заеми и спестявания

Липсата на достатъчно сигурна алтернатива на депозитите в банките представляваше допълнителен фактор за растежа на МЗ, който към декември 2019 г. се ускори до 9,9% (8,8% в края на 2018 г.).
При годишния темп на нарастване на депозитите на неправителствения сектор в края на годината бе отчетено ускорение до 9,7% (7,3% в края на 2018 г.).

Растежът на кредита за фирмите и домакинствата остана сравнително висок, отчитат в БНБ и посочват, че за това допринасят както благоприятната макроикономическа среда, ниските равнища на лихвените проценти и запазващият се висок приток на привлечени средства в банковата система.

Към края на годината заемите за фирмите нараснаха с 5,9% на годишна база (5,4% в края на 2018 г.), а кредитите за домакинствата – с 9.5%, най-висок принос за което имаха жилищните заеми.

Фискални данни

През 2019 г. бюджетното салдо по консолидираната фискална програма беше отрицателно и възлезе на -1,148 млрд. лв. (-1% от БВП). Значително влияние за формирането на бюджетния дефицит имаха разходите по инвестиционен проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ (в размер на 1,2 млрд. долара), извършени след актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Средствата по депозити във фискалния резерв намаляха с 448 млн. лв. на годишна база и достигнаха 8,565 млрд. лв., от които 8,104 млрд. лв. представляват средствата по депозити в БНБ.

Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още