IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издръжката на БНБ за 2019 г. е близо 100 млн. лева - 88% от годишния бюджет

Управителят на централната банка Димитър Радев внесе в парламента годишния отчет на банковия регулатор

17:07 | 30.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парично обращение

В края 2019 г. в обращение бяха 504,4 млн. броя банкноти (увеличение с 5,8% на годишна база) на стойност 18,637 млрд. лв. (увеличение с 10,3% спрямо година по-рано) и 2,598 млрд. броя разменни монети (увеличение с 6,5% спрямо края на 2018 г.) на стойност 459,7 млн. лв. (увеличение с 10.5% спрямо края на 2018 г.).

Банков надзор

През 2019 г. дейността на дистанционния надзор продължи да бъде насочена към текущо наблюдение на рисковия профил на кредитните институции и оценка на финансовото им състояние, както и към започналия през периода процес по надзорен преглед и оценка (ПНПО) на банките за 2018 г.

Бяха извършени редовен годишен преглед и оценка на представените от банките документи за вътрешен анализ на адекватността на капитала (ВААК) и за вътрешен анализ на  адекватността на ликвидността (ВААЛ) към 31 декември 2018  г.

Обхватът и целите на приключилите през отчетния период девет инспекции на място бяха свързани най-вече с прегледа и оценката на кредитния риск и на риска от концентрация на кредити в банките.

Въз основа на заключенията от последните инспекции към някои банки бяха отправени препоръки за подобряване на организацията и управлението на кредитния риск, както и за подобряване на процеса при извършване на вътрешен анализ на адекватността на капитала във връзка с качеството на данните при провеждане на стрес тестове.

Макропруденциалната надзорна дейност беше насочена към наблюдение на тенденциите в международната среда и на процесите и развитието на вътрешно присъщите рискове, които оказват влияние върху стабилността на банковата система. За да се увеличи устойчивостта на банковия сектор спрямо потенциални неблагоприятни тенденции в икономическата среда, през 2019 г. управителният съвет на БНБ последователно повиши нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към местни кредитни рискови експозиции, от 0,5% до 1%, в сила от 1 април 2020 г., и от 1% до 1,5%, в сила от началото на 2021 г.

През миналата година централната банка участва в процеса, свързан с подаденото от България на 18 юли 2018 г. заявление за присъединяване към Единния надзорен механизъм чрез тясно сътрудничество.

БНБ оказа експертно съдействие на ЕЦБ по отношение на спецификата на българската банкова система във връзка с извършения от ЕЦБ преглед на качеството на активите (ПКА) и стрес тест на избрани шест български банки. Резултатите за всяка от шестте банки бяха публикувани на интернет страницата на ЕЦБ.

През отчетния период продължи активната работа по синхронизирането на надзорните практики, на вътрешните правила и процеси и на информационните потоци между БНБ и ЕЦБ.

Финансово посредничество

През 2019  г. банковият сектор в България осъществяваше финансово посредничество при спазване на капиталовите и на ликвидните изисквания.

През периода се запази тенденцията към нарастване на размера на активите на банковата система (с 8,8 млрд. лв. до 114,3 млрд. лв.) и към подобряване на показателите за тяхното качество.

Делът на брутните необслужвани кредити и аванси в общия брутен размер на кредитите и авансите също продължи да намалява и в края на миналата година достигна 6,5% (при 7,6% към края на 2018 г.).
Запази се и тенденцията към спад на остатъчния кредитен риск, измерен чрез сумата на нетните необслужвани кредити и аванси, който остана изцяло покрит от капитала, превишаващ минималното регулаторно изискване.

Капиталовата и ликвидната позиция на банковата система останаха стабилни. През 2019 г. бяха въведени допълнителни капиталови изисквания, като всички банки разполагаха с базов собствен капитал от първи ред над изискуемия минимум и спазваха изискванията за капиталови буфери. Съотношението на ликвидно покритие при всички кредитни институции продължи да бъде над регулаторното ниво от 100%.

Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още