IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Всеки, който участва в борд и работи, трябва да получава заплата

Темата за бонусите на чиновниците се използва популистки, посочи финансистът

12:50 | 18.11.20 г.
<p>
	Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Чиновниците и представителите на държавата в бордове на държавни или общински фирми трябва да получават възнаграждение за работата си там, посочи пред БНР бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

Темата излиза отново на дневен ред, след като ГЕРБ внесе предложения за законови промени, с които връща възнагражденията за чиновници в бордовете на държавни и общински фирми във вид на бонуси.  

Бонусите на държавните служители бяха премахнати след скандал преди няколко години, когато премиерът Бойко Борисов поиска връщане на полученото и предаването на събраните суми от над половин милион лева за благотворителност. Според сега действащия Закон за държавния служител всеки може да участва в органите на управление или контрол на дружествата с държавно или общинско участие, но без възнаграждение.

„2012-та  година си беше политическо мероприятие. То не постигна никакви резултати", посочи пред БНР Дацов. "Беше показана една политическа сила и беше тичано по посока на вятъра.“

Той напомни, че популизмът по темата не е от 2012 година, а още от 2004-2005 г., когато започнаха първите атаки в тази област.

„Когато започнаха тези първи атаки срещу участието на чиновници и представители на държавата в тези бордове и те да получават за това заплата, това беше абсолютен популизъм“, коментира финансистът.

Любомир Дацов уточни, че Законът за публичните предприятия, който беше приет преди година, трябваше да формулира основните правила за участие. Според него обаче „точно този въпрос за правилата за назначаване след конкурс, заплащане, за критерии за постигане на успех и резултати" не е достатъчно добре уреден.

„Членовете на бордовете в тези предприятия вземат средната заплата за самото предприятие", обясни финансистът и отбеляза, че когато отговаряш за милиони левове, това не е нещо особено. "За някои хора това са големи суми, но от гледна точка на отговорности и управление на това предприятие това са нормални неща."

Дацов заяви, че позицията в бордовете на служителите е доказателство, че това е провежданата държавна политика.
Той отбеляза, че преди това експертите в бордовете на държавните фирми са били в централните ведомства, които са с най-добър капацитет в държавата.

„Качеството на управление беше много по-добре, когато навремето участваха масово държавни чиновници“, смята Дацов и риторично попита „секретарката на някой политик по-добре ли е да участва?“

Той е категоричен, че когато се управлява активно едно предприятие заплащането в такива бордове не е бонус, а заплата.

Финансистът препоръча на депутатите да преразгледат предложението си за оценка на възнаграждението на служителите, които работят в бордовете на държавните дружества и общинските предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още