IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът и домакинствата увеличават спестяванията в левове през март

Лихвите по депозитите в новите договори с банките имат минимални изменения в нивата си през миналия месец, отчете БНБ

14:49 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Обемът на спестяванията в банковата система в България се увеличава въпреки неблагоприятното влияние на пандемията. През март ръстът на депозитите на бизнеса расте на месечна и годишна база, докато при домакинствата има намаление в спестяванията в евро в сравнение с година по-рано, става ясно от предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

Към 31 март фирмите са сключили нови договори с банките с обем на депозитите в левове за 254,2 млн. лева, като в сравнение с година по-рано това е ръст със 130,2 млн. лева, а за месец – с 26,6 млн. лева.

Обемът на спестяванията на бизнеса в евро през миналия месец е 248,3 млн. лева, при годишен ръст 80,7 млн. лева и месечен 47,3 млн. лева.

Обемът на депозитите през март на домакинствата в левове е 289,5 млн. лева, като за година расте с 9,4 млн. лева, а само за месец - с 11,7 млн. лева.

При договорите в евро спестяванията достигат 292 млн. лева с месечно повишение от 34,7 млн. лева. В централната банка изчисляват, че на годишна база обаче има спад с 19,3 млн. лева, като преди година спестяванията в първия месец от пандемията са били 361,6 млн. лева.

Средни лихвени нива

Лихвите по депозитите в новите договори, които сключваха фирмите и домакинствата в България през март, отчетоха минимални изменения в нивата си. Но докато при домакинствата средната лихва намалява на месечна и годишна база, при спестяванията на бизнеса измененията бяха в различни посоки, като към 31 март средната лихва по депозитите в левове и евро е 0%.

Investor.bg припомня, че от 2019 г. банките държат парите на бизнеса при отрицателни лихви, като в началото това се наблюдаваше при влоговете в евро, но се прехвърли и при левовите депозити.

През март в сравнение с февруари средният лихвен процент по депозитите на фирмите с договорен матуритет в левове се увеличава с 0,05 процентни пункта до 0,00%, а по тези в евро остава почти без промяна също на ниво от 0,00%. Средните лихвени проценти по овърнайт депозитите в левове и евро се запазват на същите нива съответно 0,01% и 0,00%.

През миналия месец средните лихвени проценти по депозитите на домакинствата с договорен матуритет в левове и евро намаляват с 0,05 пр. п. и с 0,03 пр. п. съответно до 0,07% и 0,06%.

Средният лихвен процент по овърнайт депозитите в левове се увеличава с 0,02 пр. п. до 0,03%, а по тези в евро остава без промяна на ниво от 0,00%. Не се променят съществено и средните лихвени проценти по депозити, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро, като са на нивата от 0,25% и 0,54%.

Лихвени проценти по нов бизнес по депозити с договорен матуритет на сектори нефинансови предприятия и домакинства

Основна лихва

През март основният лихвен процент (ОЛП) е 0,00%, като в сравнение с февруари запазва нивото си.

Индексът ЛЕОНИА Плюс през февруари и март не е наличен. Лихвеният процент по свръхрезервите остава непроменен на ниво от -0,70%.

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция през март е 0,14%, като спрямо февруари намалява с 0,01 процентни пункта.

                             Лихвени проценти по избрани инструменти*

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още