IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетното салдо към юли 2021 г. е положително

По предварителни данни на Министерството на финансите сумата възлиза на 731 млн. лева

20:28 | 30.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към юли 2021 г. се очаква да бъде положително в размер на около 731 млн. лева, съобщават от Министерството на финансите.

Значителното подобрение за юли се дължи на продължаващото подобрение в частта на приходите, както и на трансакция по възстановяването на средства по държавния бюджет от сметката за чужди средства на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която по същество е възстановен разход и се отразява в намаление на разходите по държавния бюджет на касова основа.

Към юли 2021 г. се очаква приходите, помощите и даренията по КФП да възлязат на 29 265,1 млн. лева, или 61,5 на сто от годишния разчет. Ръстът на годишна база е с почти 4 млрд. лева. С 4,3 млрд. лева нарастват данъчните и неданъчните приходи, а постъпленията от помощи се свиват с 0,3 млрд. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (включително и вноската на България в бюджета на Европейския съюз) към юли тази година се очаква да достигне 28 534,1 млн. лева, което представлява 54,4% от годишния разчет. Година по-рано сумата беше 23 542,7 млн. лева. Големият ръст на годишна база се дължи на по-ниската база през 2020 г., когато бяха отчетени много по-малки разходи за борба с пандемията, докато към юли 2021 г. те са съществени. Вторият фактор, който влияе, е политиката по доходите, както и политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДРБ за настоящата година.

Най-голям ръст се отчита при социалните и здравноосигурителните разходи. В частта на разходите за пенсии са изразходени почти 740 млн. лева за добавки от по 50 лева към пенсиите за периода от януари до юли. Върху разходите за пенсии влияе и увеличението на размера на миналаната пенсия за осигурителен стаж и възраст и на максималния размер на пенсията от началото на годината, базов ефект от увеличението на пенсиите през юли 2020 г., както и увеличението от юли тази година.

Що се отнася до здравноосигурителните разходи, нарастването е свързано с по-високите разходи за борба с пандемията и с въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на извънредната епидемична обстановка, включително разходите за медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства за персонала на първа линия в битката с коронавируса, както и допълнителното месечно възнаграждение в размер на 1000 лева. Сред разходите попадат и тези за заплащане на поставящите ваксини срещу Covid-19, месечната добавка към възнагражденията на лекарите в размер над 600 лева, на специалисти от направление „Здравни грижи“ – 360 лева, и на санитари – 120 лева.

Принос за ръста на разходите за субсидии за нефинансови предприятия имат и плащанията по мярката „60/40“, мярката „80/20“, мярката „Запази ме“ и мярката „Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки“

В частта на капиталовите разходи също се отчита ръст спрямо същия период на предходната година, който се дължи на извършени плащания по инвестиционни проекти на Българската армия, пътни инфраструктурни обекти и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към юли 2021 г. от централния бюджет, възлиза на 863,5 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още