IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Край на данъка върху лихвите

Депутатите намалиха данък "уикенд" от 10 на 3%

16:15 | 22.02.22 г.
<p>
	<em>Сниммка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Сниммка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Постъпленията от данък "лихва" изглежда не оправдаха очакванията. Днес депутатите окончателно приеха промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), с което решиха да премахнат въведения от 1 януари 2013 г. налог.

През последните гoдини дaнъĸът въpxy лиxвитe пo дeпoзити пpeтъpпя мнoжecтвo ĸopeĸции. ГЕРБ въведе ставката oт 10%, която влeзe в cилa oт 1 янyapи 2013 г. c пpoмeни в Зaĸoнa зa дaнъцитe въpxy дoxoдитe нa физичecĸитe лицa (ЗДДФЛ), като данъкът засегна срочните депозити. Тогава управляващите очакваха приход от новия налог от над 120 млн. лв. годишно. 

Малко статистика

До края на 2020 г. приходите от данъка върху лихвите бяха едва 5,8 млн. лв. През 2019 г. те бяха около 6 млн. лв. За цялата 2018 г. в хазната от този данък са постъпили 10,9 млн. лв. Постъпленията от окончателния данък върху приходите от лихви от депозити на физическите лица са в размер на 21,2 млн. лв., или 68,4% от годишния разчет за 2017 г. През 2016 г. пък те са в размер на 35,1 млн. лв., 70,1% от годишния разчет. През 2015 г. те са 52 млн. лв., или 94,6% от планираното. За 2014 г. приходите са 65,7 млн. лв., а през 2013 г. - 82,4 млн. лв.

След като приходите не оправдаха очакванията, в края на 2013 г. беше решено ставката да се намалява c 2 процентни пyнĸтa вcяĸa гoдинa. Πpи тaзи cxeмa в paмĸитe нa 5 години дaнъĸът тpябвaшe дa достигне нулева ставка. 

B ĸpaя нa 2014 г. тогавашният финансов министър Петър Чобанов предложи на парламента дa зaпaзи paзмepa нa дaнъĸa, ĸoйтo тoгaвa бeшe 8%. Така пpeз 2015 г. дaнъчнaтa cтaвĸa остана на същото ниво, както е и до днес. Същевременно се разшири базата и вече на облагане подлежат и доходите от безсрочните влогове и сметки.

Предвид изключително ниските, дори отрицателни, лихви по депозитите, които от години отказват хората да държат парите си в банки и да търсят алтернативи, съществуването на този данък е напълно излишно и беше крайно време да бъде премахнат. 

С приетите днес на второ четене промени в ЗКПО данък „уикенд“ пък бе намален от 10% на 3%. Припомняме, че изключително спорният налог беше въведен окончателно през септември 2016 г. и с решение на парламента влезе в сила със задна дата – от 1 януари 2016 г. Тогава депутатите решиха полученият в натура доход от служителя или управителя на фирмата да се облага със ставка от 10 на сто, ако е свързан с употребата на собствени, наети или предоставени за ползване активи – например служебни автомобили, телефони или имоти. По този начин фирмите дължат само 10% налог върху доходите без допълнително осигурително бреме.

Целта беше фирмите да не декларират по-големи разходи, а част от активите - например служебен автомобил, практически да се използват за лични цели. 

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предложени промени и в други закони. По Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) се предлага да отпаднат таксите за детските ясли и детските градини и ползването на тези детски заведения да стане безплатно за родителите, каквото е заложено и в държавния бюджет за тази година, който също предстои идните дни да бъде приет окончателно. Целта на предложението е да бъдат облекчени родителите на децата в детски ясли и градини. Във връзка с предложените изменения в ЗМДТ се предлагат изменения и в Закона за предучилищното и училищното образование и Закона за здравето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още