IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на март АДФИ е проверила обществени поръчки за над 470 млн. лв.

Констатирани са 24 непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на обща стойност 2,54 млн. лв.

18:33 | 08.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За първите три месеца от годината инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са приключили 113 финансови инспекции, съобщиха от ведомството. Проверени са 373 обществени поръчки на обща стойност 470,715 млн. лв. и 878 договора на обща стойност 2,745 млрд. лв.

По време на инспекциите са установени 493 нарушения и са съставени 266 акта за установяване на административно нарушение (АУАН).

Констатирани са 24 непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на обща стойност 2,54 млн. лв.
Установените нецелево разходвани средства са в размер на 572 957 лв., от които по време на инспекциите са възстановени в бюджета 311 228 лв. Установените вреди са за 132 818 лв., като от тях са възстановени 9 537 лв. 

През отчетния период с най-висок дял (80%) са финансовите инспекции, извършени в общини, следвани от други разпоредители с бюджет по държавния бюджет (11%), търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала (6%), разпоредители с бюджет по общинските бюджети (2%) и други обекти (1%). Най-често установяваните нарушения са на Закона за обществените поръчки, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за счетоводството, Закона за публичните финанси, както и на подзаконови нормативни актове.

Какво са открили инспекторите?

Проверките са установили нарушения на чл. 17, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 2, т. 2 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), изразяващо се в това, че кмет на община е изплатил средства на търговец на електрическа енергия, без да е провел обществена поръчка по реда на ЗОП при наличие на законови основания за това.

Друго нарушение е направил кмет на община, като е сключил комбиниран договор за покупко-продажба на електрическа енергия с определен търговец чрез процедура без предварително обявление, като не са налице законовите условия за наличие на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост, които позволяват поръчката да бъде изпълнена само от определен изпълнител. Същевременно в цялата община се въвежда временен режим на уличното осветление в тъмната част на денонощието.

АДФИ е установила, че кмет на община системно не е изпращал информация до Агенцията по обществени поръчки за възложени поръчки и сключени договори за доставка на нетна електрическа енергия от доставчик от последна инстанция за обекти, собственост на общината.

Констатирани са и нарушения, при които възложителят е сключил договор за обществена поръчка с определения изпълнител, с посочена в договора единична цена с фиксирана надбавка, която не съответства на ценовото предложение от офертата на участника. Установена е вреда, която е възстановена по време на финансовата инспекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още