IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две увеличения на пенсиите се планират през тази година

Така пенсиите може да нараснат с поне 10% на два етапа – през юли и октомври, казва социалният министър Георги Гьоков

17:56 | 01.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Министерството на труда и социалната политика възнамерява да предложи увеличение на минималната работна заплата и на пенсиите от юли. За най-ниското възнаграждение ще се предложи сумата от 770 лева, а пенсиите ще нараснат с поне 10%, като това ще се случи на два етапа - от юли и от октомври. Все още обаче от ведомството се очакват разчетите на Министерството на финансите.

„Ако всичко зависи от министъра на труда и социалната политика, минималната работна заплата щеше да бъде доста по-висока от сегашното ѝ ниво. Работим върху нов механизъм за нейното определяне", каза социалният министър Георги Гьоков пред „Нова телевизия".

Изглежда обаче засега министърът на финансите не е готов да повиши за втори път през годината минималната заплата. „Разговорите обаче продължават и се надявам да имаме решение по въпроса", каза Гьоков.

След произнасяне от страна на финансовото министерство трябва да се мине и през дискусия с коалиционните партньори, както и със синдикатите, които традиционно одобряват, а работодателите са против. „Аз се надявам, ако направим добри сметки за актуализацията, да имаме съгласие и от двете страни затова", допълни министърът на труда и социалната политика.

Той бе уклончив по отношение на въпроса за напускането на коалицията, ако кабинетът вземе решение за изпращане на военна помощ за Украйна. От една страна, досегашната позиция е категорична, но, от друга, крайното решение зависи от много неща, каза той. „Имаме желязно коалиционно споразумение, но в него не са предвидени факти и обстоятелства, като войната, която води до повишаване на цените на повечето стоки и услуги“, каза Гьоков. По думите му имало разлика според гласуването – дали парламентът ще задължи правителството да окаже военна помощ (което нямало да остави вариант на премиера), или само ще препоръча това.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още