IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички бюджетни плащания за над 5 хил. лв вече са публични онлайн

Ще има граждански контрол към кои фирми се насочват финансови средства, има ли разминаване в стойността на сключените договори и извършените плащания по тях

16:32 | 14.07.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Dhiraj Singh, Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh, Bloomberg LP

Данните от индивидуалните разплащания от Системата за бюджетните плащания (СЕБРА) вече ще са публични. От тази седмица те вече са качени в Портала за отворени данни и включват всяко едно плащане над 5 хиляди лева за всички бюджетни разходи, с изключение за заплати и осигуровки, съобщиха от Министерството на електронното управление.

Инициативата за това е на министъра на електронното управление Божидар Божанов, а Министерският съвет прие решение, с което възложи изпълнението на министъра на финансите.

Целта на оповестяването на данните е да има граждански контрол върху дейността на държавата. Данните дават ясна представа за това към кои фирми се насочват финансови средства, има ли разминаване в стойността на сключените договори и извършените плащания по тях.

Досега плащанията от СЕБРА бяха качвани само в обобщен вид – кои институции колко разходват всеки ден. Сега това се променя и всяка трансакция ще трябва да се отразява на Портала за отворени данни най-късно месец, след като е направена.

С този акт Божидар Божанов дава несъществуваща досега прозрачност, която е силна антикорупционна мярка. В Министерството на електронното управление се работи за пълна отчетност на извършваните от държавата действия, се казва в прессъобщението на институцията.

Отворените данни дават не само информираност, но и са основа за създаването на нови политики и законодателни инициативи занапред, които са инструмент за противодействие на корупционни практики, уверяват от ведомството на Божидар Божанов.

Investor.bg припомня, че внедряването и усъвършенстването на СЕБРА е основен компонент на бюджетната реформа и в частност на реформата в платежната система за бюджетния сектор.

С нея се цели модернизация, опростяване и рационализиране на касовото управление и изпълнението на бюджета; подобряване ефективността при управлението на бюджетните ресурси; ограничаване на разплащанията в брой в максимална степен; повишаване на фискалната прозрачност и подобряване на фискалната дисциплина.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Отлично въведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още