IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Споразумение с Унгария все още е възможно

Унгарският премиер: МВФ няма власт да казва на Унгария как да постигне заложените цели в бюджета си

16:33 | 22.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Споразумение с Унгария все още е възможно

Унгария все още има шанс да постигне споразумение с Международния валутен фонд, но правителството първо трябва радикално да промени своето отношение към финансовата реформа и независимостта на централната банка в Будапеща, пише Wall Street Journal, цитирайки говорител на фонда.

„Разговорите могат да продължат, когато правителството е готово да приеме пакет от устойчиви и здравословни фискални програми от структурно естество, особено за 2011 г., както и да обърне внимание на неотложни проблеми във финансовия сектор, включително независимостта на централната банка“, казва Ирина Ивашенко, представител на фонда в Унгария.

Разговорите на Унгария с МВФ и ЕС за отпускането на остатъка от финансовия пакет от 20 млрд. евро се провалиха в събота, след като правителството в Будапеща отказа да приеме допълнителни мерки за съкращаване на бюджетните разходи.

Унгария иска да закърпи бюджета си с противоречиви и едностранчиви политики като въвеждането на данък върху местните банки, казват от МВФ.

Ивашенко подчерта, че все още има време за постигане на споразумение, преди сега съществуващата кредитна линия да бъде закрита през октомври, но че унгарското правителство трябва да се посвети на по-дългосрочни мерки за намаляване на бюджетния дефицит.

В сряда унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че Унгария ще обсъди плановете си за бюджетен дефицит за 2011 г. с ЕС, но не и с МВФ. МВФ няма власт да казва на Унгария как да постигне заложените цели в бюджета си, каза Орбан по-рано тази седмица.

Ивашенко подчерта, че МВФ и ЕС не могат да бъдат разглеждани отделно, когато става въпрос за отпускане на кредит на Унгария. „Ние сме заедно в този случай, това е обща програма и ще остане обща програма“, посочва Ивашенко.

Поради високата задлъжнялост Унгария е най-чувствителната на промени в глобалния инвестиционен климат страна в Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още