IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Проблемът не е в еврото, а в погрешните фискални политики

Президентът на ЕЦБ призова за постигане на бюджетна квази-федерализация

10:49 | 04.12.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Трише: Проблемът не е в еврото, а в погрешните фискални политики

Президентът на Еверопейската центрана банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише призова правителствата да направят каквото е необходимо, за да избавят еврозоната от настощите й дългови проблеми чрез заздравявяне на фискалната дисциплина и засилване на финансовите помощи при необходимост, съобщава Wall Street Journal.

„Ние насърчаваме правителствата да вземат мерки, съответстващи на предизвикателства в колкото е възможно по-голяма степен. Това се отнася за всички инструменти – важни са както количествената, така и качествената гъвкавост, в ролята им на средства за осигуряване на финансова стабилност”, е казал Трише вчера по време на конференция в Париж.

Шефът на ЕЦБ подтикна европейските правителства да свършат своята работа в подкрепа на еврото чрез поставяне в ред на своите финанси и координирайки в по-голяма степен фискалните си политики.

Трише e подчертал, че само монетарната политика не е достатъчна, за да се осигури финансова стабилност.

„Ако днес имаме проблем, то той не е проблем на единната валута, а на погрешните фискалните политики”, е заявил централният банкер.

”Ние сме във валутен съюз, но без, разбира се, пълна политическа федерализация. Трябва да повишим неимоверно качеството на управлението, за да постигнем еквивалента на квази-бюджетна федерализация”, е посочил Трише.

Членките на еврозоната се опитват да се обединят около начини за по-строг контрол върху фискалната дисциплина в монетарния съюз, като например автоматични правила за санкциониране на страните, които нарушават лимитите за дълг и дефицит, постановени от договорите на ЕС.

Президентът на ЕЦБ е заявявал неколкократно, че тези правила не са достатъчни, призовавайки за „качествен скок” в управлението.

Според Трише уверенията, дадени през миналата седмица от страните в еврозоната, че ще се придържат към принципите, установени от МВФ, за да подпомогнат неплатежоспособните страни, са били ценно разяснение.

Страните от еврозоната обявиха, че частният сектор няма автоматично да участва в загубите от преструктуриране на дъжавните дългове на затруднени страни – сценарий, застъпван от Германия, а случите ще се разглеждат на индивидуална база.

„Дебатът породи погрешното тълкуване, че ако дадена страна получи заем в подкрепа на своите финанси, то това непременно ще означава преструктуриране за частните инвеститори”, е изтъкнал шефът на ЕЦБ.

Той е припомнил, че възстановяването на световните публични финанси е глобален проблем, а не само такъв за еврозоната, посочвайки значителните фискални дисбаланси в САЩ и Япония.

Трише е настяол, че всички развиващи се икономики с големи излишъци по текущите си сметки трабвя постепенно да позволят по-голяма гъвкавост на валутите си, като е подчертал, че коментарите му не се отнасят единствено за Китай.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 11.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
top4o
преди 13 години
Трише открива поредното теле под вола.най-малкото е неуместно шефът на Централната банка, да се бърка в фискалната политика на страните, които тя обслужва, нали се сещате защо ..!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 13 години
Сегашното положение е създадено умишлено , то беше ясно че правителствата и най вече банките се източват мощно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
tmechkarov
преди 13 години
Всъщност, като президент на ЕК Барозо има правомощия само по отношение на бюджета на ЕС (1% от БВП на ЕС ), който се разпределя за Общата селскостопанска политика, Структурните фондове, Кохезионния фонд и помощта за трети страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Фискалната дисциплина не може да зависи само от Е Ц Б Това е работа и на Е К и Барозо Може би даже по-вече на него Тои ползва данните на Евростат и не може да не е знаел в продължение на години какви каши се забъркват в Гърция Ирландия Португалия Ако бяха взети мерки преди 3 4 или 5 години сегашното мазало нямаше да го има Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още