IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния заплаши да държи като „заложник“ Хърватия за приемането си в Шенген

Интервю на външния министър на Румъния съдържа едва прикрита заплаха за блокиране на приемането на Хърватия в ЕС

19:16 | 04.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния заплаши да държи като „заложник“ Хърватия за приемането си в Шенген

Румъния заплашва да създаде проблеми пред приемането на Хърватия в ЕС заради отлагането на приемането на северната ни съседка в Шенгенското пространство, предаде EUobserver.

Румънският външен министър Теодор Бакончи е атакувал в интервю за ежедневника Adevarul Германия и Франция, които настояват приемането на страната в Шенген да стане след напредък в справянето с корупцията и организираната престъпност.

"Правилата, които са били прилагани при всяко разширяване на Шенгенското пространство, трябва да бъдат спазвани", е посочил той, подчертавайки, че на Румъния е било обещано да влезе в Шенген, след като изпълни техническите условия за това.

"Да погледнем ситуацията в Хърватия. Ние подкрепяме всяко разширяване на ЕС към Западните Балкани, но не можем да приемем това да става без прилагането на Механизма за сътрудничество и проверка, докато той се спазва в нашия случай", е заявил той. Според коментара на Euobserver думите му са едва прикрита заплаха за задържане на Хърватия като „заложник“ по шенгенския въпрос.

Миналия месец френският и германският вътрешен министър изпратиха на Европейската комисия писмо, в което я информираха за решението си да блокират влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

В документа се посочва, че разрешението за влизане на България и Румъния в Шенген през март 2011 година е „преждевременно” и се обръща внимание на недостатъците на двете страни в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Хърватия се надява да приключи преговорите за приемане в ЕС в близките месеци и при одобрение от европейските правителства и Европейския парламент страната може да влезе в съюза през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още