IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция искат извънредна среща за бъдещето на еврозоната

Двете страни предлагат задълбочаване на интеграцията и координация на икономическите политики, но вероятно ще срещнат отпор

14:36 | 04.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Германия и Франция искат извънредна среща за бъдещето на еврозоната

Париж и Берлин предлагат скоро да се организира извънредна среща на върха на страните от еврозоната, за да бъде постигнат напредък в мерките за усъвършенстване на 17-членната зона, заявиха дипломатически източници в Брюксел, цитирани от Франс прес.

Френско-германското предложение още не е потвърдено от държавните и правителствени ръководители, потвърди високопоставен европейски дипломат.

Срещите на върха на еврозоната са изключение във валутния съюз, отбелязва АФП.

Пакт за засилване на конкурентоспособността внесоха днес за разглеждане на срещата на върха в Брюксел Франция и Германия, като ключова стъпка за по-нататъшно сближаване на икономиките от еврозоната, предаде ИТАР-ТАСС.

Проектът предвижда хармонизиране на данъчните системи, ликвидиране на индексирането на заплатите автоматично с покачването на инфлацията, координиране на пенсионните системи, включително въвеждане на еднаква възраст за пенсиониране, 67 години, както и увеличаване на наказанията за неизпълнение на бюджетните показатели, задължителни за еврозоната.

Белгийският премиер Ив Льотерм остро се противопостави на френско-германския проект за засилена координация на националните икономически политики в еврозоната, включващ премахване на индексирането на заплатите спрямо цените, предаде Франс прес.

Льотерм изтъкна, че трябва да има по-голяма икономическа координация в Европа, но страните членки трябва да имат свободата да водят собствени политики.

"Всяка страна има има собствени приоритети, собствени традиции. Няма да позволим да се разпадне нашият модел на социално съгласуване", подчерта белгийският премиер при пристигането си на срещата на върха в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още