IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК свиква утре спешна среща на енергийните министри на ЕС

На нея ще се състои анализ на последствията от авариите на АЕЦ в Япония и извличане на уроци за европейската ядрена енергетика

14:40 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК свиква утре спешна среща на енергийните министри на ЕС

Европейската комисия свиква утре спешна среща на министрите на енергетиката на страните от ЕС за анализ на евентуалните последствия от авариите на атомни централи в Япония вследствие на разрушителните земетресения. Това е съобщил днес официалният представител на ЕК Пиа Хансен, предаде Итар-Тасс.

По думите й „на координационната среща на министрите на енергетиката на ЕС и представители на ядрената промишленост ще се състои анализ на последствията от авариите на АЕЦ в Япония и извличане на уроци за европейската ядрена енергетика“.

Първоначално беше съобщено, че утрешната среща с посочената тематика ще се проведе само на експертно ниво.

„Развитието на ядрената енергетика в Европа се решава основно на национално ниво, държавите самостоятелно решават дали да използват ядрена енергия и в какъв мащаб“, коментира от своя страна говорителят на еврокомисаря по енергетика.

Тя уточнява, че главната задача на утрешната среща е да се разбере дали събитията в Япония след разрушителното земетресение са показали нови уязвими елементи на атомните централи, които изискват внимание за обезпечаване на ядрената безопасност на Европа.

По предварителна информация, на утрешната среща на енергийните министри на ЕС е възможно да бъде повдигнат въпросът за провеждане на т.нар. стрес-тестове на европейските АЕЦ от гледна точка на сеизмичната безопасност и надеждност на техните основни системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още