IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси на зелено, подкрепени от банковия сектор

За първото тримесечие на годината паневропейският Stoxx Europe 600 е спечелил 0,03%

19:23 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси на зелено, подкрепени от банковия сектор

Подкрепени от печалби в банковия сектор, европейските индекси завършиха петъчната сесия на зелено, след като резултатите от стрес тестовете в Ирландия не донесоха изненади, а данните за безработицата в САЩ допринесоха за позитивното настроени, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 1,49% до 280 пункта, възстановявайки загубите от четвъртък, когато индексът изгуби почти1%. За първото тримесечие на годината паневропейският индекс е спечелил 0,03%.

„Бих казал, че това е задоволително, защото вчерашните резултатите на ирландските банки бяха малко или много очаквани“, казва Крисчън Стокър, стратег на UniCredit Research в Мюнхен.

Пазарите в Европа се повишиха, след като Уолстрийт отбеляза ръст при отварянето на борсата в Ню Йорк. Последните статистически данни разкриват, че извън селскостопанския сектор в САЩ са били наети 216 хил. нови служители, вместо очакваните от анализаторите 192 хил. Безработицата в страната е паднала до 8,8% от 8,9% през февруари.

Инвеститорите наблюдаваха банковия сектор, след като стрес тестовете проведени от Ирландската централна банка показаха, че 4 ирландски банки се нуждаят от нов капитал в размер на 24 млрд. евро, за да покрият новите капиталови изисквания. Ирландското правителство обяви, че ще реструктурира радикално банковия сектор, като намали броя на местните банки и ги обедини в две.

Пазарът не обърна внимание на понижението на рейтинга на Ирландия от Standard & Poor’s Ratings Service. Агенцията понижи рейтинга на страната до BBB- от А-, но коригира прогнозата си от негативна на стабилна.

Търговията бе повлияна и от новината за предложението на Nasdaq OMX Group Inc. и IntercontinentalExchange Inc. да купят NYSE Euronext за 42,4 долара за акция.

Предложението носи премия от 19% над направената в средата на февруари офертата за придобиване на New York Stock Exchange от Deutsche Boerse. Във Франкфурт, акциите на Deutsche Boerse паднаха с 0,5%.

Подкрепен от финансовия, фармацевтичния и автомобилния сектор, германският DAX 30 се повиши с 1,97% до 7180 пункта, като акциите на Deutsche Bank спечелиха над 2,4%. Застрахователната компания Munich Re също отбеляза ръст от над 2%.

Във фармацевтичният сектор, сред печелившите компании се нареждат Bayer AG във Франкфурт, GlaxoSmithKline Group в Лондон и Sanofi-Aventis SA в Париж.

С печалба в Париж завърши сесията и BNP Paribas, където CAC 40 се повиши с 1,64% до 4055 пункта.

В Лондон на зелено затвориха Barclays PLC, Royal Bank of Scotland Group и Lloyds Banking Group PLC.

FTSE 100 се повиши с 1,71% до 6010 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още