IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна: Споразумението за зона за свободна търговия с ЕС на практика е готово

Липсва съгласуваност само по три проблема, посочи премиерът на страната

15:45 | 31.05.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Споразумението за създаването на зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз е практически готово. Това съобщи днес украинският премиер Николай Азаров по време на срещата си с гръцкия министър на вътрешните работи Димитрис Друцос, предаде ИТАР-ТАСС.

Азаров подчерта, че липсва съгласуваност само по 3 проблема, по които Украйна „предлага компромисен подход“.

„Ние виждаме компромис най-вече в преразглеждането на позицията на ЕС за квотите на нашата земеделска продукция“, посочи той. Освен това той отбеляза, че Украйна предлага постепенен подход и по въпроса за излизането на европейския пазар на украинските автопревозвачи, както и за използването на географските имена на стоките. 

Страната предлага да изпълни изискванията в рамките на следващите 10 години.

„Опитваме се да заемем гъвкава позиция. Украйна не произвежда „Метакса“, но произвежда големи количества коняк, който до голяма степен не отстъпва на френския“, добави премиерът.

Той отбеляза, че Украйна разчита на подкрепата на Гърция в преговорите с Европейската комисия за зоната за свободна търговия.

„Надяваме се до края на настоящата година да подпишем с ЕС споразумение за асоцииране и създаване на зона за свободна търговия“, подчерта Азаров.

До момента Украйна обвързваше компромисът с географските имена на продуктите с компенсиране на местните производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още