fallback

Швейцария ще помага на компаниите, губещи от високия курс на франка

Стойността на отпусканата помощ е 2 млрд. швейцарски франка, които ще бъдат разпределени основно между износителите и компаниите от туристическия бранш

11:40 | 18.08.11 г. 6

Швейцарското правителство одобри вчера предоставянето на финансова подкрепа на стойност 2 млрд. франка за местните компании, пострадали най-много от рязкото поскъпване на националната валута, за да запазят работните места в тях, съобщи РИА „Новости“. 

Помощта ще бъде разпределена главно между износителите и фирмите от туристическия бранш.

Планира се това да стане за сметка на средства от бюджетния излишък за настоящата година, който се очаква да достигне 2,5 млрд. швейцарски франка.

Предвижда се и преразглеждане на антимонополното законодателство, приемане на мерки срещу ръста на кредитите, отпускани от банките на физически лица за закупуването на имоти, както и финансова помощ за кредитните институции, за да успеят да увеличат капитала си.

Швейцарският министър на финансите Евелин Видмер-Шлумпф отбеляза на пресконференция, че правителството не е обсъждало някакви мерки за промяна на курса на франка, тъй като тези въпроси са от компетентността на централната банка на страната.

Вчера от финансовата институция обявиха, че смятат да засилят мерките, насочени към по-нататъшното понижаване на курса на швейцарския франк, който остава висок заради нарасналите вложения в него, в търсене на убежище при негативното развитие на борсите през последните седмици.

В тази връзка банката възнамерява да увеличи предлагането на франкове на валутния пазар до 200 млрд. от настоящите 120 млрд.

Същевременно от банката не обявиха, че ще обвържат курса на франка с този на еврото, което се очакваше от пазарите като реакция на поскъпналата швейцарската валута, но потвърдиха намерението си да действат в посока на понижение на курса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още