IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция национализира Proton Bank

Това е първата банка в страната, която ще се възползва от средствата в Националния фонд за финансова стабилност

11:03 | 10.10.11 г.
Гърция национализира Proton Bank

Гръцката централна банка съобщи, че ще национализира малката Proton Bank, която е разследвана за пране на пари, предаде Ройтерс.

Това е и първата банка, която ще бъде национализирана с помощта на Националния фонд за финансова стабилност. Той беше учреден от Гърция и международните й кредитори. Целта му е да подпомага финансови институции, които имат нужда от рекапитализация, но не могат да наберат финансиране от пазарите.

„Здравите“ активи на Proton Bank ще бъдат отделени в „добра банка“. Основен акционер в нея ще бъде фондът за финансова стабилност, като ще бъде запазено търговското име на финансовата институция.

„Добрата банка“ ще бъде много добре капитализирана, като нивото на капиталова адекватност ще е доста над установената от регулаторните органи граница“, поясняват от гръцката централна банка.

Според информация на финансовото министерство в Атина капиталовата адекватност на новата банка е 10,6%.

Proton Bank притежава мрежа от 31 клона в страната и активи на стойност 3,8 млрд. евро. Лицензът на старата  Proton Bank е вече отнет и финансовата институция е в процедура по несъстоятелност. Процедурата има за цел да удовлетвори претенциите на трети страни към банката.

Акциите на банката, освен това, ще бъдат спрени от търговия на фондовата борса.

Банкер, пожелал анонимност, е съобщил за агенцията, че проблемите на Proton не са породени от дълговата криза, а са резултат от собствени бизнес решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още