fallback

Трише: Европейската дългова криза достигна „системни измерения“

Рискът от разпространението й заплашва финансовата стабилност в ЕС и се отразява отрицателно на реалната икономика, заяви президентът на ЕЦБ пред комисия на ЕП

12:28 | 11.10.11 г. 5

Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че дълговата криза в еврозоната сега заплашва финансовата система на региона, докато политиците се стремят да съгласуват нов план за успокояване на пазарите, съобщи Bloomberg.

“Кризата достигна системни измерения“, заяви Трише, който е и председател на Европейския борд за системни рискове, пред членовете на комисията по икономическите и монетарните въпроси в Европейския парламент. „Натискът върху държавните дългове се премести от по-малките икономики към някои от по-големите държави. Кризата е системна и с нея трябва да се процедира решително“, добави той.

През последните няколко седмици положението бе „трудно“, смята още той.

Според него Европейският фонд за финансова стабилност трябва да бъде направен възможно най-гъвкав, но без включване на ЕЦБ в кредитирането му, предаде Ройтерс.

„Високото ниво на взаимно обвързване във финансовата система на Европейския съюз доведе до бързо нарастващ риск от сериозно разпространение. То заплашва финансовата стабилност на ЕС като цяло и се отразява отрицателно на реалната икономика в Европа и извън нея“, посочи президентът на ЕЦБ.

Той призова правителствата и властите в ЕС да действат съвместно за преодоляване на кризата и добави, че евентуално отлагане би било катастрофално. „Въпрос на неотложност е всички власти да действат в унисон, с абсолютен ангажимент за защита на финансовата стабилност“, изтъкна Трише.

Европейският борд за системни рискове има за задача да наблюдава финансовата система на Европа и да сигнализира на съответните институции за появяващи се проблеми, с които те трябва да се справят. Бордът на разполага с реална власт, но ако не е доволен от реакцията на властите, има възможност да оповести публично опасенията си.

Трише призова и за ясно решение относно рекапитализирането на банките, заявявайки, че европейският спасителен фонд би могъл да играе ключова роля в това отношение.

„Контролните органи трябва да координират усилията си за увеличаване на банковия капитал, включително осигурявайки ресурс за инструменти за подкрепа и вземайки предвид нуждата от прозрачна и последователна оценка на експозициите към държавни дългове“, подчерта той. „Възможността Европейският фонд за финансова стабилност да кредитира правителствата в опита им да рекапитализират банките – включително и в държави извън програмата, ако е необходимо – може да бъде от полза в този случай“, обоснова се президентът на ЕЦБ.

В последните месеци нараства недоверието между търговските банки за взаимно кредитиране, като вече по-често се обръщат към ЕЦБ за финансиране и влагане на депозити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още