fallback

Португалският премиер: ЕЦБ да не печата евро, за да спасява закъсали държави

Според Педро Пасос Коельо Лисабон ще успее да въведе финансите си в ред

21:55 | 12.11.11 г. 9

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да печата пари, за да плати дълговете на държави, които са се провалили със спазването на бюджетната дисциплина. Това заяви премиерът на Португалия Педро Пасос Коельо, като увери, че страната му може да въведе в ред финансите си, предаде CNBC.

“Ако ЕЦБ трябва да разреши проблемите на недисциплинираните държави, печатането на евро със сигурност ще бъде ужасен сигнал за всички”, коментира Пасос Коельо в телевизионно интервю.

Вчера обаче президентът на страната коментира, че ЕЦБ може да спре разпространението на финансовата криза на стария континент чрез „неограничено“ изкупуване на италиански облигации и като получи статут на “спасителна банка” за извънредни ситуации.

Португалия стана третата страна от еврозоната, която получи финансова подкрепа от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), след Ирландия и Гърция. В момента страната гласува болезнени и непопулярни икономически мерки, за да посрещне изискванията на своите партньори и кредитори.

“Трябва да демонстрираме увереност, че ще се справим с нашите финанси. Това обаче не може да се направи с мотива, че ЕЦБ ще плаща”, коментира португалският премиер.

Парламентът на Португалия одобри на първо четене вчера със солидно мнозинство закона за бюджета на страната за 2012 г. Според бюджета и споразумението с ЕС и МВФ Лисабон трябва да свие дефицита до 4,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) догодина.

Освен това, бюджетът на Португалия включва допълнително орязване на разходите, включително и за заплати и бонуси в публичната сфера, увеличение на данъците и други мерки, които изнервиха и разочароваха много португалци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:55 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още