IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигационните пазари засилват хватката около Испания и Франция

Германия продължава да се движи по път, който е различен от този на страни като Италия, Испания, Франция и Белгия

16:59 | 14.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Облигационните пазари засилват хватката около Испания и Франция

Хватката на финансовите пазари около Испания и Франция продължава да се затяга. Това се вижда от търговията на облигационните пазари, където инвеститорите изискват все по-висока доходност, за да вложат парите си в дълг на двете държави, пише Wall Street Journal.

Днес доходността по 10-годишните облигации на Испания се повиши със 17 базисни пункта и по обяд лондонско време достигна 6,02 на сто. Това е първо преминаване над 6% от август насам. Именно тогава Европейската централна банка увери пазарите, че ще започне изкупуване на италиански и испански облигации.

Днес доходността по испанските облигации се отдалечи на рекордно ниво от тази по десетгодишните правителствени облигации на Германия. Разликата достигна до невижданите от създаването на еврозоната 420 базисни пункта.

Сходно е развитието и при облигациите на Франция. Доходността по френския държавен дълг достигна 3,26 на сто. Спредът спрямо немските 10-годишни облигации достигна рекордните 157 базисни пункта днес.

Рекорд бе поставен и при спреда с облигациите на Белгия. Днес той се увеличи с 30 базисни пункта до 276 базисни пункта.

По-рано пък Италия пласира 5-годишни облигации за 3 млрд. евро при рекордна доходност от 6,2%.

Днес стана ясно още, че испанските банки са увеличили размера на кредитите си от Европейската централна банка и той е на най-високото си ниво от повече от година насам. Финансовите институции от страната са заели 85,72 млрд. евро от централната банка на еврозоната, което е увеличение от близо 8 на сто спрямо кредитите от 79,13 млрд. евро, които са имали към септември.

На фона на натиска, който се наблюдава на облигационните пазари, днес отстъпление регистрират и основните борсови индекси в еврозоната. На борсата във Франкфурт DAX губи 1 на сто около час и половина преди края на сесията. Спадове в подобен размер записват и основните индекси в Лондон и Париж.

На борсата в Милано MIB губи 1,7 на сто, а испанският водещ индекс IBEX 35 се разделя с 1,9 на сто от стойността си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още