IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия опростява процедурите за набиране на квалифицирани кадри от чужбина

Управляващата коалиция в страната е договорила мерки за намаляване недостига на такива кадри, заяви германският министър на икономиката Филип Рьослер

21:44 | 15.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Германия опростява процедурите за набиране на квалифицирани кадри от чужбина

Германия ще опита да стимулира икономическия растеж и да намали недостига на квалифицирана работна ръка чрез опростяване на процедурите за набиране на служители от чужбина, заяви германският министър на икономиката Филип Рьослер.

Той посочи, че управляващата коалиция е договорила мерки, като има и финансиране за координиране на рекламна програма чрез търговските камари в страната.

Строгите правила за наемане на квалифицирани работници от страни извън ЕС не помагат за преодоляване на силния недостиг на инженери и други висококвалифицирани служители в Германия. Очаква се този проблем да се задълбочи отчасти заради застаряването на населението и ниската раждаемост.

Според сегашното германско законодателство, ако компания иска да наеме служители от чужбина, трябва първо да докаже, че не може да намери подходящ кандидат в ЕС.

Правилата са по-строги от тези в повечето други европейски държави и според експерти по имиграционните въпроси системата кара квалифицираните чуждестранни работници да се насочват към други страни като Великобритания и Ирландия.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Глупости на търкалета, извън ЕС. България е в ЕС и въпреки това ако се изтърсиш там и кажеш е ме на, ... работа трънки.Едно приятелче, ИТ специалист , искаше да ходи там, отиде, учи немски, стоя там няколко месеца на лична издръжка, пуска CVта и НИИИИЩО! И сега е в UK. Така че закона си е закон, ама езиковата бариера и желанието на работодателите да наемат индианци е съвсем друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още