fallback

Меркел: Германия е готова да се раздели с част от суверенитета си заради еврото

Според германския канцлер ЕЦБ не може да разреши дълговата криза в еврозоната, като промяна на договора за ЕС би означавала надзор на ЕК върху националните бюджети

18:49 | 16.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Германия е готова да се раздели с част от суверенитета си, в името на това да укрепи еврозоната и да възстанови доверието в единната европейска валута, пише Bloomberg.

Промени в договора за Европейския съюз (ЕС), целящи да укрепят европейските институции и да наложат по-строги бюджетни правила са необходими, „за да се гарантира по-висока устойчивост на еврозоната към кризи“, заяви Меркел след срещата си с ирландския премиер Енда Кени в Берлин днес.

„В този контекст Германия вижда нуждата да покаже на пазарите и световната общественост, че еврото ще оцелее, че еврото трябва да бъде защитено, но също и че сме готови да се разделим с част от суверенитета си“, каза Меркел. Германия иска по-силен Европейски съюз (ЕС) и „еврозона от 17 страни, която е също толкова силна и вдъхваща доверие на международните пазари“, посочи тя.

Меркел поясни, че промяна на договора би означавала „интервенция и надзорна роля на Европейската комисия (ЕК) при изготвянето на националните бюджети с опцията някои страни да могат да провеждат собствени бюджетни стратегии“.

Меркел изтъква, че според сега съществуващите договори „Европейската централна банка (ЕЦБ) не разполага с правомощия да разреши проблема с дълговата криза“. С плановете си за промяна на европейския договор, Германия - най-големият донор на спасителните фондове за еврозоната - провокира реакция от страна на британския премиер Дейвид Камерън, който отхвърли предложението на Меркел, посочвайки, че кризата дава възможност на правителствата „да си върнат обратно“ част от предоставените на Брюксел правомощия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още