IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Financial Times: Венизелос е най-слабият европейски министър на финансите

Шведът Андерс Борг е начело в класацията на британския вестник, следван от германския финансов министър Волфганг Шойбле и полския Яцек Ростовски

17:53 | 23.11.11 г. 1
Financial Times: Венизелос е най-слабият европейски министър на финансите

Гръцкият премиер Евангелос Венизелос бе обявен от британския вестник Financial Times за най-слаб министър на финансите в Европа през 2011 г.

Това е шеста поредна година, в която изданието публикува класация на финансовите министри, като в нея бяха включени 19 държави, основно от еврозоната.

Оценката се прави по показатели като справяне със задълженията и работа в екип, изпълнение на поставените от самите министри цели и реакцията на капиталовите пазари, както и степента на доверие, която вдъхват министрите.

Единствено по политическите показатели Венизелос се измъква от последното място, оставяйки зад себе си само унгарския си колега Дьорд Матолчи.

„Енергичен и амбициозен (макар да се твърди, че не обича подробностите и по-специално цифрите), Венизелос не успя да реализира плана си да смени премиера Георгиос Папандреу на поста му“, отбелязва вестникът.

На първо място в класацията е шведският министър на финансите Андерс Борг, който е завоювал сериозни успехи с икономиката на страната и е предложил редица важни инициативи, надхвърлящи пределите на Швеция, която не е и член на еврозоната.

Той е сред първите, обърнали внимание на стабилизирането на банковата система, същевременно обяснявайки тактично на Европа как би могла да се поучи от шведския опит с кризата там през 90-те години на ХХ век.

Втори е германският министър на финансите Волфганг Шойбле, един от архитектите на решенията, които вземат лидерите на еврозоната в борбата с дълговата криза в региона.

На трето място е класиран полският финансов министър Яцек Ростовски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Любопитно ми стана, но България не участва. Тук е цялата класацияhttp://***.portfolio.hu/en/economy/hungary_matolcsy_17th_in_financial_times_finance_minister_ranking.23311.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още