IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P обмисля да понижи оценката за 15 европейски застрахователя

Рейтингите на по-застрашените от кризата дружества може да бъдат намалени дори с две или три степени

09:21 | 10.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
S&P обмисля да понижи оценката за 15 европейски застрахователя

Заплашителното намаляване на рейтинга на повечето страни в еврозоната от страна на рейтинговата агенция Standard & Poor's оказва влияние и върху застрахователните концерни в Европа.

Standard & Poor's обмисля да понижи оценката за дълга на 15 европейски застрахователни компании, сред които френските Axa и CNP и германската Allianz, предаде DPA. Стъпката била следствие на подобно предупреждение срещу 15 от 17-те страни в еврозоната, съобщава агенцията.

Сред застрахователните компании, които биха били засегнати от мярката за понижаване на оценката в краткосрочна перспектива, са още британската Aviva, италианската Generali, френската Централна каса за презастраховане (Caisse centrale de Reassurane-CCR) или ирландската IPB.

Агенцията уточнява, че ще вземе решението си относно оценката на застрахователите до 4 седмици, след като разреши въпроса с оценката на 15-те европейски страни, които постави под наблюдение.

"На 5 декември Standard & Poor's постави 15 от 17-те страни от еврозоната под негативно наблюдение. Следователно под подобно наблюдение е поставена и оценката на някои европейски застрахователи", посочва рейтинговата агенция в изявление, цитирано от агенциите.

„След като проучим въпроса за оценките на страните членки от еврозоната, оценките в дългосрочен план на тези застрахователи биха могли да бъдат понижени с една или две степени, а оценките им в краткосрочен план с една степен", се посочва още в изявлението.

Standard & Poor's ще вземе решение за намаляване на рейтингите на страните от еврозоната в следващите няколко дни. S&P ще анализира последствията от последната среща на върха на ЕС върху доверието в икономиката и на финансовите пазари, заявява мениджърът на агенцията Каръл Сиру пред френското радио BFM Business.

Агенцията ще провери също така дали споразуменията ще доведат до по-агресивна роля Европейската централна банка в борбата срещу кризата. Сиру е ръководителка на френския клон на S&P.

В документа се уточнява още, че оценката на CCR може да бъде намалена с две степени, но тъй като компанията е държавна, то агенцията очаква почти сигурна правителствена подкрепа за нея в случай на изпадане в затруднено положение.

Оценката на Generali пък може да бъде намалена с до три степени, защото компанията е изложена във висока степен на рисковете, тегнещи над еврозоната.

Оценките на Axa, CNP, Allianz и Aviva могат да бъдат понижени с една степен, се посочва още в изявлението на рейтинговата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още